Nick de Jong
NOS NieuwsAangepast

Schipper Nick probeerde camperdief uit Maas te redden: 'Hij was verward'

In Venlo kwam vanochtend een man met een camper in de Maas terecht. De camper had hij even daarvoor gestolen. Schipper Nick de Jong zag het ongeluk gebeuren en ondernam met zijn matroos een reddingsactie.

De Jong vaart voor Rederij de Jong uit Rotterdam en komt vaker langs het punt in de Maas waar het misging. Rond 05.00 uur ziet hij een camper met hoge snelheid langs de waterkant rijden. "Ik blijf de camper volgen en ineens zie ik die achter een boom vandaan schieten en zo de Maas inrijden", zegt de schipper tegen de NOS.

De Jong en zijn collega horen geschreeuw en vrezen dat er een ouder echtpaar of een gezin in de te water geraakte camper zit. De schipper stuurt daarom richting de camper, om te voorkomen dat het voertuig verder de rivier in drijft.

"Mijn collega rende naar de voorkant van het schip om te kijken en eventueel het water in te springen, maar we zagen niemand. Kort daarna klimt er een meneer uit het raampje van de camper, die op het dak gaat staan."

Schipper Nick de Jong en zijn collega filmden alles wat er gebeurde:

Schipper filmt dief bovenop camper, die daarna wordt getaserd

De matroos probeert met de man te communiceren, maar dat lukt niet. "Hij was verward. Hij praatte wat in het Duits en Engels en riep "I'll kill you" tegen mijn collega", zegt De Jong. "Toen brak hij een beugel van de camper los om mee te slaan. Daarom heb ik het schip weer afgedraaid, we waren bang dat hij aan boord zou komen en dat het vechten zou worden."

Getaserd

Na een telefoontje van de schipper naar 112 is de politie al snel ter plaatse. De agenten kunnen alleen niet bij de camper komen. Daarop lukt het De Jong alsnog om met het schip de camper naar de kant te duwen.

De vermoedelijk verwarde man springt vervolgens in het water, maar komt uiteindelijk weer binnen het bereik van politieagenten. "Bij de kant is hij door de politie getaserd om hem rustig te krijgen. Daarna is hij met een ambulance afgevoerd. Hij zat ook helemaal onder het bloed. We hoorden later van de recherche dat hij gestoken was met een schroevendraaier door de eigenaar van de camper, die zich probeerde te verdedigen."

De schipper zal de enerverende ochtend niet snel vergeten. "Het leek wel een scène uit Breaking Bad", besluit hij.

Tweede verdachte

De man was bij de diefstal van de camper mogelijk niet alleen maar met een tweede verdachte, zegt de politie. De tweede man was echter niet aanwezig in de camper toen die te water raakte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl