NOS/ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 26/6: G7-top in Zuid-Duitsland • TT Assen wordt verreden

Goedemorgen! Vandaag is de eerste dag van de G7-top in Zuid-Duitsland. En in Assen wordt de TT gehouden.

De buien in het noorden trekken snel weg. De rest van de dag schijnt de zon het vaakst in het westen. Richting het oosten zijn meer wolken. Het wordt 20 tot 23 graden. Na vandaag volgen een paar droge zomerdagen. Woensdag wordt het 24 tot 28 graden.

Infoplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Het is vandaag de eerste dag van de G7-top in het zuiden van Duitsland. De groep van belangrijke industrielanden praat er onder meer over een steunpakket aan Oekraïne.
  • In Molkwerum, in Friesland, wordt een monument onthuld voor de vliegeniers die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in of rond het IJsselmeer. Geschat wordt dat zo'n 220 mensen nog steeds niet gevonden zijn.
  • En er is veel sport vandaag. Zo is er motorsport bij de TT van de Assen, die vanaf 10.45 uur live te volgen is bij de NOS op NPO 1, NOS.nl en in de app. Verder speelt Nederland tegen Canada op het WK waterpolo. En het is de laatste dag van CHIO Rotterdam, het belangrijke paardensportevenement.

Wat heb je gemist?

De verspreiding van het apenpokkenvirus is op dit moment geen "noodsituatie van internationaal belang", zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus laat weten dat de WHO zich baseert op een advies van een deelcommissie die donderdag bijeenkwam.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Dode en zes gewonden bij ongeval op A58: Het slachtoffer overleed ter plekke op de weg bij Chaam in Noord-Brabant. Volgens de politie gebeurde het ongeval rond 00.45 uur, ter hoogte van de afslag Bavel. Bij het ongeluk waren drie auto's betrokken. De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht.
  • Prinses Margriet reikt koninklijke onderscheiding uit aan choreograaf Wiggers: De oprichter en directeur van dansgezelschap Introdans, Ton Wiggers, kreeg de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje uit handen van prinses Margriet.
  • Rusland levert Belarus raketten voor de middellange afstand: De Iskander-M-raketten worden vanaf een truck afgevuurd. Ze kunnen afstanden tot 500 kilometer afleggen en met een conventionele of nucleaire kop worden uitgerust. De Belarussische president Loekasjenko zei bij een ontmoeting met president Poetin die op tv werd uitgezonden dat zijn land zich bedreigd voelt door Polen en Litouwen.
  • Rusland: evacuatie burgers Severodonetsk gestaakt na beschietingen: Volgens Rusland moesten Russische militairen de evacuatie van Oekraïense burgers uit een chemische fabriek staken vanwege beschietingen door Oekraïne. Een adviseur van de Oekraïense president Zelensky erkende dat speciale troepen nog steeds in het gevallen Severodonetsk zijn en daar beschietingen uitvoeren.

En dan nog even dit:

Als hij geen zin heeft om op te staan, hoeft deze Chinese monteur dat niet meer te doen. Zhu Jianqiang bouwde een bed op wielen waarmee hij al liggend op pad kan. Hij bedient het met een joystick en het heeft remmen. Later wil hij er een gordel en andere dingen aan toevoegen. "Als ik ouder word, kan ik hiermee overal gaan vissen", zegt hij in deze video:

Mooie zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl