De VS adviseert Amerikanen om Jemen te verlaten. Ook haalt het ministerie van Buitenlandse Zaken familie van ambassadepersoneel terug, evenals personeel dat niet essentieel is voor de diplomatieke post in Sanaa.

Washington waarschuwt dat het land dreigt af te glijden naar een burgeroorlog. In Sanaa zijn al dagen hevige gevechten aan de gang tussen regeringstroepen en opstandelingen.

Voor Nederlanders gold al sinds eind maart een negatief reisadvies.

Ministeries overgenomen

In Jemen is het al sinds februari onrustig. Sinds het succes van de revoluties in Tunesië en Egypte eist ook de oppositie in Jemen veranderingen.

Al meerdere keren heeft president Saleh aangegeven op termijn op te zullen stappen, maar telkens trok hij zijn belofte in. Toen hij dat zondag weer deed, greep een deel van de opstandelingen naar de wapens.

De stam die het verzet leidt, heeft inmiddels de ministeries van Toerisme en Handel overgenomen. Ook het staatspersbureau is in hun handen. Daarnaast werd er een aanval uitgevoerd op het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vluchten

Het vliegveld van de hoofdstad is afgesloten en in Sanaa valt af en toe de stroom uit. Overheidstroepen proberen met controleposten bij de toegangswegen te voorkomen dat de rebellen versterking krijgen.

Grote groepen burgers hebben de hoofdstad verlaten vanwege het geweld. Ook vanmorgen waren er weer explosies en sporadisch machinegweervuur te horen in de hoofdstad. Bij de gevechten zijn sinds maandag zeker veertig mensen omgekomen.

President Saleh heeft gezegd geen concessies meer te doen.

STER reclame