Geen spetterende zwemavond Toussaint en Kamminga bij WK, Corbeau naar finale

Dag vijf van de WK zwemmen in Boedapest is voor de Nederlandse blikvangers Kira Toussaint en Arno Kamminga geen spetterende dag geworden. Succes was er wel voor Caspar Corbeau, die de finale van de 200 meter schoolslag haalde.

Toussaint speelde in de finale van de 50 meter rugslag geen rol van betekenis. De Europees kampioene van 2020 tikte als achtste en laatste aan in een tijd van 27,80. Ze had geen beste start en lag daardoor meteen achter op de rest.

Toussaint eindigt als laatste in WK-finale 50 meter rugslag

De Canadese Kylie Masse, die eerder zilver pakte op de 100 meter rugslag, won de finale in 27,31. De Amerikaanse Katharine Berkoff (27,39) en de Française Analia Pigree (27,40) completeerden het podium.

Trots op finales

"Ik ben niet moe. Als ik nog een keer zou moeten zwemmen, zou ik dezelfde tijd neerzetten", zei Toussaint na afloop. "Ik heb hier twee finales gezwommen, daar ben ik heel trots op." Eerder werd ze zesde in de finale van de 100 meter rugslag.

Bekijk hieronder de reactie van Kira Toussaint.

Toussaint niet blij met laatste plaats, maar wel trots op tweede WK-finale

Voor Marrit Steenbergen viel het doek in de halve finales van de 100 meter vrije slag. Na een niet geheel vlekkeloze race tikte ze aan in 54,11. Dat bleek de elfde tijd in totaal, waar een plek bij de eerste acht nodig was voor de finale.

"Ik was gister zo goed. Nu lig ik in de golven van anderen, verslik ik mij en ga ik heel rommelig zwemmen", reageerde ze na haar race. "Ik zoek verder geen excuses, ik moet gewoon harder zwemmen."

Tes Schouten redde het niet in de halve finales van de 200 meter schoolslag. De 21-jarige houdster van het nationaal record (2.26,13) zwom 2.26,25 en dat was goed voor de twaalfde tijd.

Bekijk hieronder de races van Marrit Steenbergen en Tes Schouten.

De 15-jarige Canadese Summer McIntosh sleepte in de Duna Arena de wereldtitel op de 200 meter vlinderslag in de wacht en de derde finale bij de vrouwen beloofde een spannende strijd te worden, maar het kwartet van de VS op de 4x200 meter vrije slag wilde daar echter niets van weten en veroverde met groot vertoon van macht het goud.

Niet fitte Kamminga ontbreekt

Arno Kamminga besloot niet in actie te komen in de halve finale van de 200 meter schoolslag. De 26-jarige zwemmer voelt zich niet fit genoeg om na de series van vanochtend nog een keer in actie te komen.

"Ik voel me al sinds zaterdag niet fit, maar dat heb ik voor mijn races tot nu toe steeds opzij kunnen zetten", laat hij weten.

Bekijk hieronder een toelichting van Mark Faber, de coach van Arno Kamminga.

Faber over terugtrekken Kamminga: 'Bekkie stond op half elf'

Kamminga: "Ik ben er eigenlijk best trots op dat ik er desondanks nog twee medailles uit heb weten te persen: zilver op de 100 meter schoolslag en gisteren met mijn ploeggenoten een prachtige bronzen plak op de 4x100 gemengde wisselslagestafette. Maar nu merk ik dat de koek echt op is."

Corbeau naar finale

Caspar Corbeau zwom wel in de halve finales en hij plaatste zich zelfs voor de finale, die donderdag op het programma staat. De 21-jarige Corbeau viel in de series eerder op de dag op door de tweede tijd te zwemmen.

Dit keer was hij met 2.09,17 zesde in de halve finales. Olympisch kampioen Zac Stubblety-Cook tikte met 2.06,72 als snelste aan. Hij bleef nog wel flink verwijderd van zijn eigen wereldrecord van 2.05,95.

David Popovici veroverde in Boedapest zijn tweede gouden medaille. Het pas 17-jarige fenomeen uit Roemenië, dat al goud won op de 200 meter vrije slag, moest er op de 100 vrij hard voor werken, maar won wel weer.

Ook Léon Marchand veroverde in de Duna Arena zijn tweede wereldtitel. De 20-jarige Fransman was na het goud op de 400 meter wisselslag eveneens op de 200 meter wisselslag de snelste.