Reuters
NOS Nieuws

Heftige regen leidt tot overstromingen en evacuaties in Zuid-China

Hevige regenbuien leiden in het zuiden van China tot ernstige overstromingen. Zeven provincies zijn getroffen door een recordhoeveelheid neerslag, met ook aardverschuivingen tot gevolg. Over eventuele slachtoffers is niks bekend.

In de provincie Guangdong zijn bijna 2000 huizen verwoest en hebben zo'n 180.000 mensen hun woning moeten verlaten. Er is voor omgerekend 235 miljoen euro schade aan gewassen. In de autonome regio Guangxi zijn 10.000 woningen verwoest. Op beelden is te zien hoe rivieren buiten hun oevers treden en auto's meeslepen. Veel wegen zijn onbegaanbaar.

Bekijk hier de beelden van de overstromingen:

Ernstige overstromingen in het zuiden van China

Er is de afgelopen tijd veel regen gevallen in Zuid-China. In anderhalve maand tijd viel er gemiddeld 621 millimeter in Guangxi, Guangdong en Fujian. Dat is de grootste hoeveelheid sinds 1961. Ter vergelijking: gemiddeld viel tot nu toe gemeten over het hele jaar in heel China 672 millimeter.

Extremer weer

Naar verwachting valt er de komende week nog meer regen. Boven het zuiden van China hangt zowel een koud als een warm luchtfront, waardoor de ideale condities ontstaan voor nog meer hevige regenbuien.

China kent een jaarlijks overstromingsseizoen dat begint in juni. Overstromingen zijn dus niet ongewoon, maar experts wijzen erop dat klimaatverandering wel tot extreme weersomstandigheden leidt. In april waarschuwden Chinese onderzoekers zelfs voor overlast in het normaal gesproken droge zuiden van Tibet.

Vorige week kondigde het Chinese ministerie van Ecologie en Milieu een nieuwe klimaatstrategie aan. In 2035 moet China klaar zijn om de gevolgen van klimaatverandering beter aan te kunnen, met bijvoorbeeld vroege waarschuwingssystemen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl