NOS Nieuws

Wekdienst 19/6: Klimaatmars in Rotterdam • Tweede ronde parlementsverkiezingen Frankrijk

Goedemorgen! In Rotterdam worden duizenden demonstranten verwacht voor een klimaatmars en de Fransen kunnen in de tweede en beslissende ronde een nieuw parlement kiezen

De bewolking overheerst vandaag en soms valt er een bui, lokaal met een klap onweer. De temperatuur loopt uiteen van 16 graden in het noordwesten tot nog 24 graden in Limburg.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Rotterdam worden duizenden demonstranten verwacht voor een klimaatmars. De mars begint om 13.00 uur voor de Markthal. Aan de vorige klimaatmars, in Amsterdam, deden in november vorig jaar zo'n 40.000 mensen mee.
  • De Fransen kunnen in de tweede, beslissende ronde een nieuw parlement kiezen. President Macrons coalitie staat op verlies en kan de meerderheid verliezen. De stembureaus zijn open van 08.00 uur tot 18.00.
  • Bijna 40 miljoen mensen in Colombia kunnen een nieuwe president kiezen. De keuze is tussen de linkse politieke veteraan en ex-guerrillastrijder Gustavo Petro en de rijke excentrieke ondernemer Rodolfo Hernández. Het land koerst af op een 'radicale verandering'. Hoe dat zit lees je hier.
  • Leiders van luchtvaartmaatschappijen wereldwijd zijn tot en met dinsdag bijeen in Doha tijdens de jaarlijkse vergadering van brancheorganisatie IATA. Tijdens de bijeenkomst wordt onder andere gesproken over het herstel van de luchtvaart uit de coronacrisis en de problemen op luchthavens als gevolg van personeelstekorten.

Wat heb je gemist?

De oorlog in Oekraïne kan nog jaren duren, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg. Hij benadrukt dat de NAVO Oekraïne niet moet opgeven. Stoltenberg: "Zelfs niet wanneer de kosten oplopen, niet alleen de kosten voor militaire steun, maar ook bij stijgende voedsel- en energieprijzen." Ook ziet hij kansen voor de bevrijding van de Donbas-regio, mits moderne wapens geleverd worden aan het Oekraïense leger.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

'Mr. Pinkpop' Jan Smeets, de voormalig directeur van het festival, heeft gisteravond afscheid genomen. In 1970 was hij een van de oprichters van Pinkpop, tegenwoordig het oudste nog bestaande festival in Europa. In 2020 kondigde hij zijn vertrek al aan.

Vlak voor het optreden van Pearl Jam juichten de 70.000 bezoekers hem toe en zongen "Jantje bedankt". Samen met zijn vrouw zwaaide hij, zichtbaar geëmotioneerd, het publiek vaarwel.

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl