Max Verstappen staat eerste in de WK-stand
NOS SportAangepast

Verstappen snelste in training voor GP Canada; gridstraf voor rivaal Leclerc

Max Verstappen was in uitstekende doen op de vrije trainingen voor de Grand Prix van Canada. Zijn concurrent Charles Leclerc deed het evenmin slecht, maar zal hoe dan ook zondag niet in de voorste gelederen van start gaan: hij heeft vanwege gesleutel aan de motor een gridstraf van tien posities moeten incasseren.

De laatste keer dat Verstappen de beste tijd in een vrije training wist neer te zetten, was in het openingsweekend van dit seizoen in Bahrein. In het negende raceweekend lukte hem dat eindelijk weer. De Red Bull-coureur was in zowel de eerste als tweede training de snelste.

In de eerste vrije training was Verstappen soeverein, hoewel hij niet helemaal tevreden leek over de prestaties van zijn bolide. Achter hem viel vooral een rappe Fernando Alonso op, de Spanjaard verraste met de derde tijd.

Max Verstappen tijdens de tweede vrije training in Canada

Ook in de tweede vrije training stuurde Verstappen, die in een zetel toewerkt naar zijn 150ste Grand Prix, zijn auto ogenschijnlijk moeiteloos naar de snelste tijd.

Kopzorgen Ferrari

Leclerc, die achter Verstappen en Sergio Pérez derde staat in het WK-klassement, werd in de eerste vrije training vijfde. Tijdens de tweede training verbeterde hij zich en zette de Monegask in zijn Ferrari de tweede tijd neer.

Maar vanaf die plek zal hij echter sowieso niet van start gaan zondag. Leclerc kreeg een gridstraf van tien plaatsen aan zijn broek, omdat hij voor de derde keer dit seizoen nieuwe elektronica nodig bleek te hebben voor zijn motor en daarmee werd het toegestane quotum overschreden.

De week van Ferrari vol materiële kopzorgen heeft daarmee een nieuw hoofdstuk gekregen, nadat vorig weekeinde de motor van Leclerc tijdens de Grand Prix in Azerbeidzjan ontplofte en teamgenoot Carlos Sainz met technische problemen uitviel.

Charles Leclerc

Leclerc won dit Formule 1-seizoen twee van de eerste drie races en was tot aan Spanje de fiere leider in de WK-stand. De uitvalbeurt in Bakoe deed hem echter teruggevallen naar de derde plaats met 34 punten achterstand op Verstappen van Red Bull.

"Het is duidelijk dat we niet in de best mogelijke situatie zitten", zei Leclerc eerder over de dreigende gridstraf. De coureur stelde ook dat het circuit bij Montreal "geen slechte plek is" om tien startplaatsen in te leveren, omdat inhalen er relatief makkelijk zou zijn.

De kwalificatie voor de GP van Canada begint zaterdag om 22.00 uur Nederlandse tijd. Eerder op de avond is er de derde en laatste vrije training.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl