NOS WielrennenAangepast

Finishfoto in Zwitserse koninginnenrit: Denz klopt Champoussin met banddikte verschil

Denz wint koninginnenrit Ronde van Zwitserland na millimetersprint op 2.048 meter

Nico Denz heeft verrassend de zesde etappe van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Duitser van DSM, die niet bepaald te boek staat als een klimmer, maakte deel uit van de vroege vlucht, hield op de lange slotklim naar een hoogte van 2.048 meter knap stand en klopte Clément Champoussin (AG2R) uiteindelijk met slechts een banddikte verschil.

Het verhaal van de etappe was echter de coronagolf in het peloton, die de opgave van liefst dertig renners veroorzaakte. Eén van hen was klassementsleider Aleksandr Vlasov, waardoor Jakob Fuglsang opeens in het geel van start ging.

De Deen van Israel Premier Tech hield stand en start ook morgen in de leiderstrui. Tenminste, als zijn ploeg het virus buiten de deur weet te houden.

Tussen Locarno en de top van de Moosalp (177,5 kilometer) kregen de 93 overgebleven renners de etappe met de meeste hoogtemeters van deze Ronde van Zwitserland voor de wielen.

Toch waren het niet de klassementsmannen die gingen strijden om de ritzege. Fausto Masnada (QuickStep), Nelson Oliveira (Movistar) en Quentin Pacher (Groupama) ontsnapten al snel en kregen even later gezelschap van Denz, Champoussin, Quinn Simmons (Trek-Segafredo), José Herrada (Cofidis), Brent Van Moer (Lotto-Soudal), Dion Smith (Bike Exchange) en Andrea Pasqualon (Intermarché).

Eén renner maakte in zijn eentje de oversteek: Michael Matthews, eerder deze week nog afgetroefd in de massasprint door zijn oude ploeggenoot Daryl Impey, had deze dag aangestreept om een gooi te doen naar de zwarte puntentrui.

Matthews slaagde in die opzet, want met zijn elven gingen de koplopers 5.30 minuten eerder dan het peloton over de Nufenenpass (21,6 kilometer à 6 procent) en zo kon Matthews onderweg de punten pakken.

Gepoker op de slotklim

Op de slotklim, de Moosalp (17,7 kilometer à 7,6 procent), reden Masnada en Denz vooraan weg. Zij keken echter te veel naar elkaar, waardoor op de laatste minder steile kilometers Simmons, Champoussin en Herrada weer aansloten.

Simmons ging de sprint als eerste aan, maar werd gecounterd door Champoussin. De Fransman dacht de zege vervolgens binnen te hebben, maar Denz nam de binnenbocht en duwde zijn wiel nog net iets eerder over de streep.

De klassementsmannen hielden hun kruit lang droog op de slotklim. Alleen Astana-kopman Aleksej Loetsenko, vorig jaar zevende in de Tour de France, deed een opmerkelijke en achteraf tamelijk zinloze aanval.

Van de klassementsrenners deed Geraint Thomas met een ultieme sprint nog een gooi naar het geel, maar die opzet mislukte. De Welshman blijft tweede in het klassement op slechts een seconde van Fuglsang.

Sergio Higuita (Bora) is derde op tien seconden van de leider.

DSM-ploegleider: 'Topdag voor ons, maar schrik zit erin door corona'

Voor DSM is het al de tweede ritzege deze week in de Ronde van Zwitserland. Eerder was Andreas Leknessund succesvol voor de Nederlandse formatie.

"Het was echt een topdag voor ons", vertelt ploegleider Wilbert Broekhuizen, die vorig jaar de overstap maakte van de BEAT-ploeg van zijn broer Geert naar DSM. "Eigenlijk dachten we dat het een dag voor de klassementsmannen zou worden met een 17 kilometer lange slotklim. En er zaten wel een paar echt sterke klimmers in die kopgroep."

"Maar Nico had een superdag en deed eigenlijk alles goed. Hij trekt sprints aan in grote rondes, dus we weten dat hij snel is. Als hij het dan weet af te maken, dan is het echt een topdag voor ons."

Toch wordt het succes van DSM in Zwitserland overschaduwd door de coronagolf, die het peloton opnieuw lijkt te overspoelen. "Iedereen schrikt natuurlijk van het woord corona", beaamt Broekhuizen, die donderdag met Cees Bol, Casper Pedersen en Søren Kragh Andersen ook drie van zijn renners vanwege corona huiswaarts zag keren.

"Het houdt iedereen bezig. We proberen het zo goed mogelijk te doen. Elke ochtend doen we een coronatest bij alle renners, alle stafleden; iedereen. We dragen mondmaskers, gebruiken handgel, renners slapen alleen op een kamer. We willen graag aan de gang blijven, zoals iedere sector."

Volgens Franse bronnen gaat wielerbond UCI morgen in gesprek met de ASO, organisator van de Tour de France, over extra maatregelen om het virus buiten de koers te houden. De Tour begint over twee weken, op 1 juli, in Kopenhagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl