NOS SportAangepast

Premier League-titel Van Gerwen na spectaculaire finale; eerste grote prijs sinds 2020

Michael van Gerwen heeft op spectaculaire wijze zijn zesde Premier League-titel veroverd. Het is na de wereldtitel de grootste titel in het darts. In de finale was de Nederlander met 11-10 te sterk voor de Engelsman Joe Cullen.

In de beslissende leg kreeg Cullen een matchdart op dubbel 16, maar 'The Rockstar' gooide nipt mis en ging letterlijk door de knieën. Met de hele zaal staand moest Van Gerwen nog één keer concentreren. Dat lukte, 'Mighty Mike' gooide de wedstrijd uit op dubbel 14.

Eerste majortitel sinds 2020

Voor de tot tranen toe geroerde Van Gerwen is de winst van de Premier League zijn eerste majortitel sinds november 2020. Toen won hij de Players Championship Finals. Van Gerwen kan behalve de titel ook 320.000 euro bijschrijven.

"Er hebben wel wat tranen gevloeid", zei Van Gerwen over de emotionele zege. "Door frustratie, blijdschap, waar ik vandaan kom."

Bekijk hieronder de reactie van Michael van Gerwen:

Van Gerwen wint de Premier League: 'Er hebben wel wat tranen gevloeid'

De drievoudig wereldkampioen gaat nu onder het mes voor een operatie aan zijn rechterpols. Van Gerwen kampt al enige tijd met een tintelend gevoel in zijn werparm. Dat kan met de ingreep verholpen worden. Maandagavond leek hij echter nergens last van te hebben.

In de finale leek het er na een snelle openingsgame even op dat Cullen tegen Van Gerwen hetzelfde ging doen als in de halve eindstrijd tegen Jonny Clayton: in een razend tempo een handvol games winnen en een niet te overbruggen gat slaan. Maar Van Gerwen stelde orde op zaken en liep snel uit naar 3-1.

Door enkele gemiste dubbels kwam Cullen terug tot 3-3. Vervolgens gaf Van Gerwen gas, raakte zes van zijn elf dubbels en gaf Cullen vrijwel geen kans, met een 6-4 voorsprong bij het ingaan van de pauze als gevolg. Maar eenmaal terug op het podium was het een ander verhaal.

ANP
Joe Cullen

Met een knappe 114-finish kwam Cullen op 6-5, waarna de Engelsman doorstoomde naar 6-7 en zelfs twee darts kreeg om een 6-8 voorsprong te pakken. Een lastig goed te maken gat, maar Cullen miste en Van Gerwen profiteerde: 7-7.

Knappe 92-finish

De heren pakten erna steeds hun eigen leg, waarna Van Gerwen met een knappe 92-finish een break voorkwam (10-9). In de leg waarin Van Gerwen zijn titel kon pakken, raakte hij vervolgens geen enkele triple, maar op 10-10 bleek de Brabander in de beslissende 21ste leg nét wat sterker dan Cullen.

Van Gerwen was de finale-avond in de Premier League vlijmscherp begonnen, door in de halve finales de Engelsman James Wade met 10-4 te verslaan. Zaterdag had Van Gerwen nog een pijnlijke 10-4 nederlaag tegen Wade geleden op de Nordic Darts Masters.

Het fraaie duel in de finale diende zich toen al aan. In de partij ervoor toonde ook Cullen zich namelijk ongenaakbaar, door over Jonny Clayton, de leider in de Premier League, heen te walsen: 10-4. Cullen veegde Clayton in een razend tempo met maar liefst elf 180'ers van het podium.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl