De Franse president Emmanuel Macron
NOS Nieuws

Macron aan kop na eerste ronde parlementsverkiezingen, links blok sceptisch

De partij van president Macron, die samenwerkt met twee kleinere partijen, heeft met een zeer klein verschil de eerste ronde van de Franse parlementsverkiezingen gewonnen. Macrons centrale blok Ensemble won 25,75 procent van de stemmen. De linkse samenwerking Nupes met Jean-Luc Mélenchon trok 25,66 procent van de stemmen naar zich toe.

Overigens is daarmee de uitslag van de gehele parlementsverkiezingen nog niet definitief. Komende zondag volgt de tweede ronde. Gisteren gingen de Fransen voor de eerste ronde naar de stembus. 's Avonds bleek uit de prognoses al dat Ensemble zou gaan winnen, maar nog niet met welk percentage.

De officiële telling van de stemmen door het ministerie van Binnenlandse Zaken wordt betwist door Nupes. Volgens de coalitie is er "gesjoemeld" met de cijfers om president Macron als winnaar uit de bus te laten komen. Zo zou een aantal kandidaten dat heeft gewonnen, niet als "Nupes-kandidaat" zijn geregistreerd, terwijl ze zich in de Assemblée wel willen aansluiten bij de linkse coalitie.

Aantal zetels onduidelijk

Ensemble, waarin Macrons partij Renaissance verreweg de grootste is, krijgt naar verwachting van opiniepeiler Ipsos tussen de 255 en 295 zetels in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Voor een absolute meerderheid zijn 289 zetels nodig.

De linkse coalitie van vijf partijen, Nupes, krijgt naar verwachting tussen de 170 en 220 zetels. Bij de vorige verkiezingen in 2017 behaalde de partij van Macron nog meer dan 300 zetels.

Hoewel het verschil in percentage klein is, krijgt de partij van Macron toch meer zetels. Grote partijen, zoals Ensemble hebben een voordeel in het Franse kiesstelsel. En omdat Macron en zijn partij in veel meer kiesdistricten is vertegenwoordigd dan Nupes, heeft die partij recht op meer zetels.

Zo is Ensemble in het hele land vertegenwoordigd, zowel in de steden als op het platteland. Nupes heeft vooral veel kiezers in de stedelijke gebieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl