1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Kooij moet op de tanden bijten, maar geeft eindzege ZLM Tour glans met derde ritwinst

Olav Kooij heeft de ZLM Tour op zijn naam geschreven. De 20-jarige sprinter van Jumbo-Visma bekroonde een uiterst succesvolle week in eigen land bovendien met zijn derde ritzege.

De vijfde etappe van Made naar Rijsbergen eindigde voor de vijfde keer in een massasprint. En daarin bewees Kooij opnieuw zijn klasse. "Het was al een geslaagde week", glunderde Kooij. "We wisten dat de eindzege voor het grijpen lag en de ritzege was wel de kers op de taart."

Pro Shots
Olav Kooij wint zijn derde rit in de ZLM Tour en is ook eindwinnaar.

Elia Viviani schakelde zichzelf uit voor de ritzege door vlak voor het ingaan van de laatste plaatselijke ronde tegen het achterwiel van zijn teamgenoot Magnus Sheffield aan te rijden. De Italiaanse sprinter ging hard tegen de grond en nam een man of twintig mee in de val.

Daardoor bleef een klein peloton over om te sprinten voor de eindzege, waaronder Kooij en zijn voltallige ploeg. Met Jos van Emden op kop van de Jumbo-trein werden de laatste koplopers Axel van der Tuuk, Bram Dissel, Max Kroonen en Tim Bierkens op 1.200 meter van de streep ingerekend.

Late aanval

De sprint werd nog ontregeld door een heel late aanval van de Deen Alexander Salby (Riwal), maar Kooij sprong naar het wiel en drukte zijn wiel net voor de Deen over de streep. Sam Welsford (DSM) werd derde, voor de winnaars van zaterdag, Timothy Dupont (Bingoal) en Jakub Mareczko (Alpecin).

Kooij eindigde deze week drie keer als eerste en twee keer als tweede en mag daardoor de gele trui (algemeen klassement), de groene trui (puntenklassement) en de witte trui (jongerenklassement) mee naar huis nemen.

Door de valpartij werd hij op het eindpodium niet vergezeld door Viviani, die voor de slotrit tweede was in het klassement. Die plek was nu voor Mareczko en Aaron Van Poucke (Sport Vlaanderen).

Palmares Kooij

Voor Kooij is het al de negende keer dat hij als prof met de handen omhoog over de streep kwam. Het is bovendien de tweede keer dat hij zich eindwinnaar mag noemen van een meerdaagse rittenkoers. Eerder dit jaar was hij ook al de beste in het Circuit de la Sarthe.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl