AFP
NOS SportAangepast

Leclerc pakt vierde pole op rij, Verstappen kwalificeert zich als derde in Bakoe

Charles Leclerc heeft voor de vierde grand prix op rij poleposition gepakt. Max Verstappen start morgen in Azerbeidzjan vanaf de derde plek, nog achter zijn teamgenoot Sergio Pérez.

Leclerc reed in zijn Ferrari met 1.41,359 een nagenoeg perfect rondje op het stratencircuit in Bakoe, waar de wagens op het lange rechte stuk een topsnelheid van bijna 340 kilometer per uur halen. Pérez, Verstappen en nummer vier Carlos Sainz kwamen niet in de buurt van de toptijd van de Monegask.

Ferrari en Red Bull staken ook in Bakoe ver boven de rest van het veld uit. Mercedes-coureur George Russell was op ruim een seconde van Leclerc de beste van het brede middenveld.

Verstappen niet tevreden

Halverwege zijn laatste ronde leek Verstappen nog kans te maken op poleposition, maar in de laatste sector slaagde hij er niet in om een toptijd neer te zetten. "Ik maakte wat kleine foutjes, het was allemaal net niet goed genoeg. Maar belangrijker nog is dat we achterin de auto niet de juiste balans weten te vinden", zei Verstappen in een eerste reactie.

"Al met al komen we een klein beetje tekort over één snelle ronde, maar over een hele race zullen we morgen sterk zijn", voorspelde Verstappen. "Met de tweede en derde startplaats staan we er als team goed voor."

AFP
Leclerc op het smalle gedeelte van het stratencircuit in Bakoe

Leclerc kon geen van zijn laatste drie poles omzetten in een overwinning. Verstappen won in Miami en Barcelona en twee weken geleden in Monaco pakte Pérez de zege voor Red Bull.

De vreugde was er niet minder om bij Leclerc na zijn nieuwe pole. "Ik ben heel erg blij, zeker omdat ik in Q1 en Q2 nog wat zoekende was", reageerde de coureur van Ferrari. "Ik denk dat mijn ronde niet veel sneller had gekund. Op dit circuit rijd je op de limiet, je flirt steeds met de muur."

Met de laatste drie gp's nog vers in het geheugen besefte Leclerc dat hem morgen nog een zware race te wachten staat. "Ik heb geen idee of we de Red Bulls kunnen verslaan, maar ik ben optimistisch. De eerste rondes zullen cruciaal zijn, net als de bandenslijtage. Ik heb heel veel zin in de race."

Leclerc kan gat met Verstappen dichten

Wereldkampioen Verstappen heeft na zeven races de leiding in de WK-stand, maar de verschillen zijn nog klein. Leclerc heeft negen punten achterstand op de Limburger en kan morgen het gat dichten. Pérez heeft na zijn zege in Monaco twee weken geleden het momentum duidelijk te pakken en heeft in de WK-stand nog maar 15 punten achterstand op Verstappen.

Vrijdag benadrukte teambaas Christian Horner van Red Bull al dat de twee coureurs een gelijke behandeling krijgen bij het team. Daarmee reageerde Horner op kritiek van Jos Verstappen, die vond dat het team zijn zoon tien punten door de neus had geboord in Monaco. Daar eindigde WK-leider Verstappen 'slechts' als derde.

Rode vlag na crash Stroll

Het eerste deel van de kwalificatie moest worden stilgelegd met een rode vlag. Lance Stroll had met zijn Aston Martin tot tweemaal toe de muur geraakt. Bij de tweede keer brak er een wiel en de voorvleugel van zijn auto af.

Nicholas Latifi, de andere Canadese miljardairszoon in de Formule 1, profiteerde enigszins van de crash van zijn landgenoot. De coureur van Williams noteerde de achttiende tijd en evenaarde daarmee zijn beste klassering in de kwalificatie van dit jaar.

De race in Bakoe gaat morgen om 13.00 uur van start. Azerbeidzjan is een van de weinige circuits in de Formule 1 waar Verstappen nog nooit op het podium stond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl