1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Gemiddelde brandstofprijs in VS voor het eerst boven 5 dollar per gallon

De gemiddelde landelijke brandstofprijs in de VS is voor het eerst in de geschiedenis boven de 5 dollar per gallon gestegen. Dat meldt de American Automobile Association (AAA), de Amerikaanse wegenwacht. Het wordt gezien als een belangrijke psychologische grens.

Omgerekend betekent dat dat een Amerikaanse automobilist nu gemiddeld zo'n 1,26 euro betaalt voor een liter brandstof, zo'n 1,32 dollar. Hoewel dat voor Nederlandse begrippen, waar de prijzen voor veel brandstoffen ruim boven de 2 euro per liter liggen mee lijkt te vallen, is dat voor Amerikanen een enorm bedrag.

Die schrikken zich dan ook een hoedje aan de pomp:

Historisch hoge benzineprijs schokt Amerikanen: 'Dit doet pijn'

De stijgende brandstofprijzen zijn een hoofdpijndossier voor president Biden en zijn Democratische Partij. Op 8 november worden de tussentijdse verkiezingen gehouden en een hoge brandstofprijs kan mogelijke gevolgen hebben voor de uitslagen. Op dit moment heeft de Democratische Partij een kleine meerderheid in zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden.

Oliereserves

Biden heeft op meerdere manieren getracht de brandstofprijzen te verlagen. Zo werden onder meer de strategische oliereserves aangesproken en riep hij de OPEC meermaals op om hun productie te verhogen.

De stijging heeft nog niet tot gevolg dat Amerikanen massaal minder de auto pakken. Analisten vertellen bij onder meer persbureau Reuters dat dat echter wel zo zou kunnen zijn als de prijs langere tijd boven de 5 dollar blijft.

Oorlog in Oekraïne

De stijgende gemiddelde brandstofprijs wordt vooral veroorzaakt doordat de olieprijs stijgt door onder meer de oorlog in Oekraïne. Rusland is een van de grootste olie-exporteurs ter wereld en handelaren houden door de oorlog rekening met een verstoring van de toevoer van olie uit Rusland.

Woensdag steeg de benzineprijs voor een liter in Nederland naar 2,504 euro. Dat was een nieuw record.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl