NOS NieuwsAangepast

Minder treinen door het land vanwege personeelstekort

Tussen Utrecht Centraal en Almere Centrum rijden tot 19.30 uur geen directe treinen vanwege personeelstekort. Reizigers kunnen omreizen via Weesp en zijn ongeveer vijftien minuten langer onderweg.

Ook tussen Utrecht Centraal en Rotterdam Centraal duurt de reis zo'n kwartier langer, tot middernacht. Op dat traject rijden minder Intercity's.

Gisteren liet de NS al weten dat er vanmiddag minder treinen zouden rijden. De spoorvervoerder raadt reizigers aan de reisplanner te gebruiken. In de treinen die rijden, kan het "zeker iets drukker zijn", zegt een woordvoerder. "Maar dat leidt niet tot problemen. Gemiddeld genomen vervoeren we 80 procent van de mensen ten opzichte van 2019. De treinen zitten dus nog niet vol, dat helpt nu wel."

Oplopende personeelstekorten

Tussen Groningen en Veendam rijdt één trein per uur. En ook op de trajecten Leeuwarden-Groningen en Groningen-Delfzijl rijden minder treinen. Dit zijn treinen van vervoerder Arriva, dat ook te maken heeft met personeelstekorten. "De oorzaak hiervan is een combinatie van aanhoudend ziekteverzuim, zomerverlof, inhaalopleidingen en examens", laat de vervoerder weten.

Vanaf maandag zijn er ook minder treinen tussen Rotterdam, Schiphol en Arnhem. De NS komt niet alleen machinisten en conducteurs tekort, maar ook it'ers, monteurs, medewerkers voor veiligheid en service en winkelpersoneel op de stations. In totaal zijn er zo'n 1100 vacatures.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl