Julee Cruise ten tijde van haar succes met Twin Peaks
NOS Nieuws

Julee Cruise overleden, bekend van onheilspellende titelsong Twin Peaks

De Amerikaanse zangeres Julee Cruise is op 65-jarige leeftijd overleden. Haar onheilspellende titelsong Falling zette in de jaren 90 perfect de sfeer voor David Lynch' tv-serie Twin Peaks.

In 1986 had Cruise al eens met Lynch gewerkt toen hij Blue Velvet regisseerde. De samenwerking kwam tot stand toen Lynch van de band This Mortal Coil geen toestemming kreeg om het nummer Song to the Siren te gebruiken. Hij vroeg componist Angelo Badalamenti om een soortgelijke dromerige popballade, en dat werd Mysteries of Love. Op zoek naar een zangeres kwam Badalamenti uit bij Cruise, een kennis.

Badalamenti vroeg Cruise echter niet of ze het breekbare nummer zelf wilde inzingen, maar informeerde of zij andere zangeressen kende. "Hij dacht niet aan mij omdat ik bekendstond als een schreeuwer", zei Cruise daar later over. "Maar nadat hij zes van mijn suggesties had afgewezen, zei ik sarcastisch: laat mij het dan maar doen."

"Ik was doodsbang", zei Cruise over de opnames van Mysteries of Love. "Het had geen metrum, het was oceanisch, een onmetelijke melodie zonder kans om adem te halen."

Het nummer leidde tot Cruise' eerste album in 1989. Daar kwam ook het nummer Falling op, waarvan Lynch de instrumentale versie gebruikte als openingsmuziek voor zijn postmoderne detectiveserie Twin Peaks. Op het album begeleidt de etherische stem van Cruise de overheersende bastonen van een elektrische gitaar.

"Het gaat over verliefd worden, hoe je dat onzeker maakt en hoe iedereen daar min of meer psychisch gestoord van wordt", legde Cruise de betekenis van het nummer uit. Critici roemden hoe het nummer de onschuldige beelden uit de intro een dreigende ondertoon gaf.

Het beklemmende nummer werd internationaal een hit. In Nederland wist het in hetzelfde jaar zelfs twee keer de top-40 te halen, aan het begin en aan het einde van 1990. In totaal stond het elf weken in de ranglijst, met een zestiende plaats als hoogste notering.

Cruise kwam ook nog in beeld in de serie: ze speelde een zangeres in het wegrestaurant van het door satanische gebeurtenissen geplaagde dorpje.

Al zou Falling haar enige top-40-hit zijn, Cruise bleef niet onverdienstelijk werken in de muziek. Zo speelde ze in het avant-garde concert Industrial Symphony No. 1 met Nicolas Cage, toerde als zangeres met de B-52's en bracht nog verschillende albums uit.

"Ik heb afscheid genomen van mijn vrouw Julee Cruise", maakte haar echtgenoot Edward Grinnan haar overlijden bekend. Hij trad niet in detail waaraan ze was gestorven, maar het was bekend dat ze al lang chronische pijn had door de ontstekingsziekte lupus.

"Ze heeft deze wereld op haar eigen voorwaarden verlaten. Zonder spijt. Ze heeft rust."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl