Bonevacia mist podium bij FBK Games, sprinter Martina laatste op 100 meter

Bonevacia maakt zich nog niet druk om tijden; vierde bij FBK Games

Liemarvin Bonevacia houdt van de zon. In de warmte loopt de houder van het Nederlands record op de 400 meter zijn beste wedstrijden.

Tijdens de FBK Games zat het weer tegen. Bonevacia, olympisch finalist op de 400 meter en met de estafetteploeg op de 4x400 meter goed voor olympisch zilver, belandde in Hengelo net naast het podium met de voor hem matige tijd van 46,11 seconden.

Bonevacia's persoonlijk record staat op de 400 meter op 44,48 seconden. "In kil weer loop ik nooit goed", keek hij terug op zijn race. De 33-jarige atleet moet zich individueel nog kwalificeren voor de WK van volgende maand in Eugene en de EK in München een maand later. "Dat komt wel goed", zei de smaakmaker van de Nederlandse atletiek.

WK-finale en Europees goud

"Die snelle tijden komen wel. Ik ga nog 44'ers lopen. Op de WK wil ik de finale halen en in München ga ik voor Europees goud. Ik heb alle vertrouwen in mezelf en mijn coaches", klonk het zelfverzekerd na zijn vierde plaats.

De Amerikaan Vernon Norwood won de 400 meter in Hengelo in 45,28 seconden. Isayah Boers werd zesde in 46,69, Jochem Dobber zevende in 47,16 en Terrence Agard achtste in 47,21. De drie Nederlanders maken deel uit van het estafetteteam op de 400 meter.

Bijrol sprinter Martina op 100 meter bij FBK Games

Churandy Martina stelde teleur op de 100 meter. De houder van het Nederlands record, 37 jaar inmiddels, finishte als negende en laatste in 10,61 seconden. Martina is nog lang niet van plan te stoppen. Dit jaar zijn de wereldkampioenschappen in Amerika, waar hij met de ploeg op de 4x100 meter wil lopen. Over twee jaar zijn de Olympische Spelen in Parijs. Die stip op de horizon heeft de sprinter rood omcirkeld.

"Ik had wat moeite bij de start. Mijn achillespees deed pijn. Het eerste stuk moet een stuk beter'', keek hij terug op zijn race. "Straks in goed weer moet ik alles goed doen", grinnikte hij.

Winst voor snelle Blake

De zege ging naar de snelle Jamaicaan Yohan Blake, die won 10,11 seconden. De 32-jarige Blake bleef de Amerikaan Kyree King ruim voor: 10,23.

Blake veroverde in 2011 al de wereldtitel op de 100 meter, nadat zijn illustere landgenoot Usain Bolt in de WK-finale werd gediskwalificeerd wegens een valse start. Hij geldt nog steeds als een van de beste sprinters ter wereld.

Podiumplaatsen Nederlanders op 400 meter horden

Nick Smidt en Ramsey Angela streden op de 400 meter horden om de medailles. De Belg Julien Watrin won in Hengelo in 49,47 seconden. Smidt finishte als tweede in 49,66 en Angela eindigde als derde in 50,44.

Polsstokhoogspringer Armand Duplantis ging in Hengelo voor de 42ste keer in een wedstrijd over een hoogte van 6 meter. De Zweedse wereldrecordhouder, vorig jaar goed voor de olympische titel in Tokio, won in Hengelo met een hoogte van 6,01 meter.

De Nederlander Rutger Koppelaar eindigde als tweede met een hoogte van 5,70 meter. Menno Vloon stelde teleur met 5,30 meter. Bij 5,50 ging het drie keer mis voor houder van het Nederlands record.