NOS Nieuws

Brand containerdepot Bangladesh nog niet geblust, vrees voor meer doden

In Bangladesh is de brand in een containerdepot in de stad Chittagong nog niet onder controle. Bij de brand kwamen ten minste 49 mensen om, onder wie negen brandweerlieden, en raakten meer dan 100 anderen gewond. Volgens lokale media kan het dodental nog stijgen. Ook is de oorzaak van de brand nog niet achterhaald.

Pogingen om de brand bij het BM Inland Container Depot, een Nederland-Bengaalse joint venture, te blussen gingen 's nachts door. De brand brak zaterdag rond middernacht uit na explosies in een container vol chemicaliën.

De brand was vanochtend nog niet volledig onder controle. Een hoofdinspecteur van politie heeft in lokale media gezegd dat er geen water meer was in de bassins rond het depot om het vuur te blussen.

Er worden nu containers weggehaald, waarna een pad kan worden gemaakt om de brandweer meer ruimte te bieden om het vuur te bestrijden:

Containerbranden Bangladesh nog altijd niet onder controle

Volgens lokale bestuurders liep het slachtofferaantal snel op doordat veel arbeiders en brandweerlieden niet wisten dat er chemicaliën in het depot waren opgeslagen. Daardoor kwamen ze, nadat de brand was uitgebroken, te dicht bij containers die vervolgens ook explodeerden. Een paar honderd arbeiders en tientallen brandweerlieden werden ingezet na de eerste explosie.

Chittagong ligt ruim 200 kilometer ten zuidoosten van de hoofdstad Dhaka. Het containerdepot ligt enkele tientallen kilometers van de belangrijkste haven van Chittagong.

Door de brand rijzen nieuwe twijfels over de veiligheid van dergelijke locaties in Bangladesh. Volgens de brandweer bevatten meer dan tien containers waterstofperoxide, waardoor het vuur zich na de eerste explosie snel kon verspreiden. Onduidelijk is nog wat de eerste explosie veroorzaakte.

Bengaalse media zijn kritisch over het waarborgen van de veiligheid op faciliteiten als het containerdepot in Chittagong. "De brand (...) is de laatste van een steeds langer wordende lijst van tragedies die de deplorabele staat van de industriële veiligheid in Bangladesh in de schijnwerpers zet", schrijft de lokale krant The Daily Star vandaag in een woedend hoofdredactioneel commentaar.

De slechte infrastructuur en de onveiligheid maken dergelijke calamiteiten bijna onvermijdelijk.

The Daily Star

"De slechte infrastructuur en de onveiligheid maken dergelijke calamiteiten bijna onvermijdelijk", aldus The Daily Star.

In 2012 kwamen ongeveer 117 arbeiders om het leven toen ze vastzaten achter gesloten uitgangen in een kledingfabriek in Dhaka. De grootste industriële ramp in het land gebeurde het jaar daarop, toen de kledingfabriek Rana Plaza buiten Dhaka instortte. Daarbij kwamen meer dan 1100 mensen om het leven. Een dag voor de ramp zei de eigenaar nog dat scheuren in de fundering geen gevaar vormden.

In 2019 kwamen minstens 69 mensen om bij een brand in een gebied vol met appartementen, winkels en magazijnen in het oudste deel van Dhaka. Vorig jaar kwamen zeker 52 mensen om het leven bij een grote brand in een fabriek in Bangladesh, in Rupganj, net buiten Dhaka. Daarbij vatten brandbare chemische stoffen en stapels plastic vlam.

Onherkenbaar

De autoriteiten zijn begonnen met het verzamelen van dna-monsters van de familieleden van mensen die bij de brand omkwamen. Door de brand zijn veel lichamen lastig te identificeren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl