ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 30/5: Tweede Kamer debatteert over aandelenkoop Air France-KLM • EU-top in Brussel

Goedemorgen! Ministers Kaag van Financiën en Harbers van Infrastructuur moeten de Tweede Kamer overtuigen van een aandelenkoop in Air France-KLM. En de leiders van de lidstaten van de Europese Unie komen in Brussel samen voor en tweedaagse top.

Het weer: er is wat vaker zon, in het noorden kan een bui voorkomen. Met maxima tussen 14 en 16 graden blijft het aan de koele kant. De noordwestenwind zwakt wel af en draait later naar oostelijke richtingen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Ministers Kaag van Financiën en Harbers van Infrastructuur debatteren met de Tweede Kamer over de aankoop van aandelen in AirFrance-KLM. Die is bedoeld om het Nederlandse belang van 9,3 procent in de luchtvaartmaatschappij te behouden.
  • In Brussel begint een tweedaagse top tussen regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie. De leiders spreken over de energie- en voedselcrisis en over een nieuw pakket strafmaatregelen tegen Rusland, inclusief een olie-embargo. De Duitse minister van Economische Zaken Habeck waarschuwde gisteren dat de eensgezindheid binnen de EU over sancties tegen Rusland afbrokkelt.
  • Het is de laatste werkdag van Kim Putters, de directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij stond negen jaar aan het roer van het wetenschappelijke instituut.
  • De Michelinsterren worden uitgereikt. De organisatie maakt in het DeLaMar Theater in Amsterdam bekend welke restaurants in Nederland dit jaar een ster winnen, verliezen of behouden. In 2021 kregen 113 restaurants sterren. Inter Scaldes in Kruiningen in Zeeland en De Librije in Zwolle hebben als enige restaurants 3 sterren.

Wat heb je gemist?

Bij ongeregeldheden na de verloren promotiewedstrijd van ADO Den Haag zijn buiten het ADO-stadion zeker vier politiemensen gewond geraakt. Enkelen moesten naar het ziekenhuis. Ook omstanders raakten gewond.

Op verschillende plekken buiten het stadion ontstonden opstootjes en werden vernielingen aangericht. De relschoppers waren volgens de politie erg agressief en gebruikten grof geweld. Er werd met vuurwerk, stenen en straatmeubilair gegooid.

De ME voerde charges uit, ook met politiehonden. Meerdere verdachten zijn gearresteerd. Rond middernacht was het weer rustig rond het stadion.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Na twaalf jaar is het Ros Beiaard afgelopen weekend weer teruggekeerd naar Dendermonde. Normaal gesproken wordt het enorme houten paard elke tien jaar door de Belgische stad geleid, maar door corona moest dat twee jaar worden uitgesteld. Zeker 80.000 mensen zijn gisteren naar Dendermonde gekomen om het spektakel bij te wonen.

Hoogtepunt van de parade van 2000 figuranten, 27 praalwagens, 150 paarden en 50 andere dieren is het Ros Beiaard, twee meter breed, ruim vijf meter lang en bijna vijf meter hoog. Het imposante ros werd door vijf groepen van twaalf dragers ofwel pijnders door de straten van de stad gevoerd, waarbij het geregeld imposant steigerde.

Het publiek joelde en klapte enthousiast mee met de stoet:

Ros Beiaard na twaalf jaar terug in Dendermonde

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl