Een van de ontdekte hagedissen Sernanp

Een internationaal team van biologen heeft in Peru twee nieuwe hagedissensoorten ontdekt. Een daarvan werd aangetroffen in de oude Inca-stad Machu Picchu.

De Proctoporus optimus behoort tot een hagedissengeslacht waarvan tot nu toe zeventien verschillenden soorten bekend waren. Ze komen allemaal voor in de oerwouden van Zuid-Amerika.

De nieuwe soort is vernoemd naar de Optimus Prime uit de sciencefictionserie Transformers. De nieuwste film over die robots die in iets anders kunnen veranderen is deels opgenomen in de ruïnestad Machu Picchu. Er was sinds 2015 al een andere hagedissoort naar de stad zelf vernoemd, Proctoporus machupicchu.

De ruïnes van Machu Picchu AFP

De bergstad Machu Picchu werd gesticht in de 15e eeuw, maar een eeuw later verlaten na de komst van de Spanjaarden. Aan het eind van de 19e eeuw werd de nederzetting teruggevonden, tegenwoordig is het Werelderfgoed en een populaire toeristenbestemming.

Toen de autoriteiten de filmstudio toestemming gaven om voor Transformers: The Awakening of the Beasts vier dagen te draaien in Machu Picchu, benadrukte de archeologische beheerder van de plek dat alleen de menselijke hoofdrolspelers zouden langskomen. "Er komt geen robot Machu Picchu binnen, nog niet eens de hand van een robot. Die worden later digitaal toegevoegd."

Optimus Prime uit de Transformers-films AFP

De tweede nieuwe hagedis werd aangetroffen in het nabijgelegen Machiguengareservaat, zo genoemd naar de inheemse jager-verzamelaarbevolking die er nog altijd woont. Deze soort werd Proctoporus katerynae gedoopt, naar bioloog Kateryn Pino Bolaños.

Beide soorten zijn volgens de ontdekkers bedreigd. Door klimaatverandering stijgt de temperatuur in de laaglanden waar de reptielen zich thuis voelen en zoeken ze steeds meer hoger gelegen plekken op. Dat verkleint het leefgebied van de dieren.

STER reclame