Fusako Shigenobu na haar vrijlating uit de gevangenis
NOS NieuwsAangepast

Japans brein achter gijzelactie in Den Haag na 22 jaar vrijgelaten

Getooid met een zonnehoed en een mondkapje met bloemenprint verliet de 76-jarige Fusako Shigenobu vandaag de gevangenis in Tokio. Shigenobu, ook bekend als de 'keizerin van de terreur', zat 22 jaar vast voor haar betrokkenheid bij een gijzelingsactie in de Franse ambassade in Den Haag in 1974.

Alleen haar sjaal, een kaffiya, verwees nog naar haar verleden als oprichtster van het Japanse Rode Leger, dat in de jaren 70 een reeks terreuraanslagen pleegde in naam van de Palestijnse zaak.

Eerst Tel Aviv, daarna Den Haag

Een van die gewapende aanvallen vond in 1972 plaats op de luchthaven van Tel Aviv. Drie leden van de radicaal-linkse groepering schoten met automatische wapens op passagiers en personeel en gooiden handgranaten door de luchthaven. Bij de aanslag vielen 26 doden en 80 gewonden. Shigenobu, destijds 26 jaar, zou het brein achter deze aanval zijn geweest.

Twee jaar later, in 1974, bezetten leden van het Japanse Rode Leger de Franse ambassade in Den Haag. Zij eisten de vrijlating van een ander lid dat vastzat in een gevangenis in Parijs. Vier dagen lang gijzelden ze de ambassadeur en tien medewerkers. Twee politieagenten raakten daarbij zwaargewond. Shigenobu werd verantwoordelijk gehouden voor de gijzeling, die destijds grote indruk maakte in Nederland.

Een militair kamp op Schiphol en tanks op straat, zo verliep de gijzeling op de Franse ambassade in 1974:

Brein achter gijzeling Franse ambassade in Den Haag 1974 vrij: een terugblik op de gijzeling

De gijzelactie eindigde toen de gevangene door Frankrijk werd vrijgelaten, en hij met de gijzelnemers en 300.000 dollar cash op een Boeing 707 van Air France naar Syrië was gezet. De Nederlander Pim Sierks was de piloot op deze vlucht.

30 jaar ondergedoken

Interpol plaatste Shigenobu na de gijzelingsactie in Den Haag op de lijst van gezochte personen. Desondanks lukte het haar om ruim 30 jaar onder de radar blijven in het Midden-Oosten. Daar werd ze lid van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina, eveneens een terroristische organisatie.

Het Japanse Rode Leger bleef in de jaren 70 en 80 actief met bloedige aanslagen, gijzelingen en vliegtuigkapingen. Het terreurnetwerk geloofde in een wereldwijde socialistische revolutie via de gewapende strijd.

Shigenobu bij haar arrestatie in 2000

Pas in 2000 werd Shigenobu opgepakt in de Japanse stad Osaka, waar ze onder een valse identiteit en vermomd als man naartoe was gereisd. Zes jaar later, in 2006, kreeg ze een gevangenisstraf van twintig jaar opgelegd voor haar betrokkenheid bij de gijzelactie in Den Haag.

De dochter van Shigenobu en enkele tientallen aanhangers wachtten haar vandaag bij de uitgang van de gevangenis op. Na haar vrijlating bood Shigenobu ten overstaan van de pers de slachtoffers van de aanslagen van het Japanse Rode Leger excuses aan.

"Het is een halve eeuw geleden", zei ze. "Maar we hebben schade toegebracht aan onschuldige mensen die vreemden voor ons waren, door prioriteit te geven aan onze strijd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl