NOS Nieuws

Woede om vergassing verwarde man in politieauto Brazilië

In Brazilië is woedend gereageerd op de dood van een verwarde man. In verschillende video's die op sociale media circuleren is te zien dat twee politieagenten de zwarte man in de kofferbak van hun auto houden terwijl ze gas naar binnen spuiten.

De federale snelwegpolitie hield het slachtoffer, de 38-jarige Genivaldo de Jesus Santos, aan in de stad Umbaúba in de deelstaat Sergipe in het noordoosten van Brazilië.

In een verklaring die de politie naar buiten bracht, staat dat het slachtoffer zich agressief gedroeg en dat hij "weerstand" bood aan de agenten die hem aanhielden. Waarom de man werd aangehouden, is niet duidelijk. Om hem onder controle te krijgen, gebruikten agenten "middelen van kleinere offensieve kracht", staat in de verklaring.

Let op, de beelden kunnen als schokkend worden ervaren:

Schokkende beelden: agenten vergassen verwarde man in politieauto

Op de beelden zijn duidelijk grote, witte rookwolken te zien die uit de achterkant van de auto komen. Vermoedelijk werd er traangas en pepperspray naar binnen gespoten.

De benen van de man steken nog uit de kofferbak en je hoort hem schreeuwen. "Ze gaan hem vermoorden", zegt een van de omstanders. Na enige tijd stoppen zijn benen met bewegen. Het lijkt de agenten niet te deren dat er mensen staan te kijken en filmen.

Santos werd naar het politiebureau gebracht, waar hij onwel raakte, staat in de verklaring. Hij werd later naar het ziekenhuis vervoerd, waar zijn dood werd bevestigd. Onduidelijk is waar hij precies zijn laatste adem uitblies. In het gisteren verschenen voorlopige autopsierapport staat dat de man door ademhalingsproblemen en verstikking om het leven kwam.

Woedende reacties

Zijn dood leidde tot woedende reacties. "Brazilië is geschokt door deze wreedheid", zegt de actiegroep Forum voor Openbare Veiligheid in een verklaring. "Het toont het onvermogen van de politie om zich te houden aan de basisprocedures."

Volgens deze onafhankelijke organisatie heeft de politie vorig jaar meer dan 6000 mensen gedood. Bijna 80 procent van hen was zwart.

"Politieagenten hebben op klaarlichte dag hun voertuig in een gaskamer veranderd en een man met een psychische stoornis geëxecuteerd, terwijl zijn neef toekeek", schrijft parlementslid Renata Souza van de deelstaat Rio de Janeiro op Twitter. "Er zijn geen woorden voor deze onmenselijkheid. Brazilië is een vernietigingskamp."

President Bolsonaro zegt dat hij van de federale snelwegpolitie wil weten wat er precies is gebeurd. Daarbij zei hij ook dat bij een ander incident, twee weken geleden, een man twee agenten neerschoot.

De snelwegpolitie is een onderzoek gestart naar de zaak. De betrokken agenten zijn tijdelijk uit hun functie gezet. En het forensisch instituut moet binnen tien dagen een uitgebreid rapport over de dood van Santos aan de politie overhandigen.

Machtsmisbruik en executies

Eerder deze week raakte de Braziliaanse politie ook al in opspraak door een gewelddadige inval in een sloppenwijk in Rio de Janeiro. De politie wilde leiders van bendes oppakken en dat mondde uit in een bloedbad waarbij meer dan twintig mensen, voornamelijk wijkbewoners, om het leven kwamen.

De actie was een van de dodelijkste in de geschiedenis van de stad. Vorig jaar kwamen bij een soortgelijke actie in een andere favela 28 mensen om. De politie werd toen beschuldigd van machtsmisbruik en het executeren van verdachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl