1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS NieuwsAangepast

Geroemd en bekritiseerd: talkshow Ellen DeGeneres gestopt

Na negentien seizoenen en meer dan 3000 afleveringen is de laatste The Ellen DeGeneres Show uitgezonden. De talkshow van presentator, actrice en stand-upcomedian DeGeneres won tientallen Daytime Emmy's en People's Choice Awards. Het was ook de eerste middagshow met een openlijk homoseksuele presentator. Maar de laatste jaren kwam DeGeneres ook onder vuur te liggen.

Kijkers van de show kregen bijna twee decennia lang een stortvloed aan positiviteit en vrolijkheid over zich uitgestort, met een dansende DeGeneres die het publiek bij de show betrok, prijzen uitdeelde en luchtige gesprekken voerde met beroemdheden.

The Ellen DeGeneres Show, ook bekend als Ellen was een van de meest bekeken middagprogramma's in de Verenigde Staten en maakte van DeGeneres een van de best betaalde tv-persoonlijkheden in de VS. Ieder jaar verdiende ze er meer dan 50 miljoen dollar mee.

Geleerd van de gebeurtenissen

Maar het mierzoete DeGeneres-imperium bleek ook een schaduwkant te hebben. In 2020 kwam naar buiten dat er achter de schermen van de talkshow sprake zou zijn van racisme, intimidatie en een verziekte sfeer.

In januari 2020 was de Nederlandse YouTube-ster Nikkie de Jager te gast in het praatprogramma van DeGeneres om te praten over haar onthulling dat ze transgender is. Na afloop keek ook zij met weinig plezier terug op het optreden. Zo zou DeGeneres zich vooraf niet hebben voorgesteld.

Naar aanleiding van de kritiek werden meerdere producenten ontslagen en de talkshowpresentator bood haar verontschuldigingen aan. DeGeneres zei later dat die problemen weliswaar hun sporen hadden nagelaten, maar dat het besluit om de show te stoppen er niets mee te maken had. "Het brak mijn hart toen ik hoorde dat mensen gekwetst waren", zei ze. "Maar als de ophef de reden was geweest om te stoppen met het programma, dan was ik al eerder gestopt."

'Yep I'm Gay'

DeGeneres ontpopte zich als invloedrijk persoon voor de homogemeenschap. Op 30 april 1997 zond de Amerikaanse zender ABC 'The Puppy Episode' van de sitcom Ellen uit, waarin hoofdrolspeler Ellen Morgan - gespeeld door DeGeneres - onbedoeld op zeer luidruchtige manier uit de kast komt.

De scène met de coming out:

Die aflevering, kort na de onthulling van DeGeneres zelf in Time Magazine dat ze gay is, werd door 42 miljoen mensen bekeken, maar veel adverteerders trokken zich terug. DeGeneres kreeg doodsbedreigingen en de show werd een jaar later uit de lucht gehaald. In de daaropvolgende drie jaar kreeg DeGeneres geen werk aangeboden.

De publieke coming out van DeGeneres was een belangrijk moment voor andere Amerikaanse artiesten. Zo zei comédienne en actrice Kate McKinnon bij een prijsuitreiking aan DeGeneres in 2020 dat ze het 'minder eng' vond om te zeggen dat ze lesbisch was omdat ze vroeger naar Ellen had gekeken op televisie.

Een boodschap sturen

"Ze heeft haar hele leven en haar hele carrière op het spel gezet om de waarheid te vertellen, en ze heeft het er moeilijk door gehad. Als ik haar niet op televisie had gezien, had ik gedacht: 'Ik kon nooit op de televisie komen, lhbti-mensen komen niet op televisie'", zei McKinnon bij die gelegenheid.

Hoewel DeGeneres openhartig bleef over haar seksuele geaardheid, keek het conservatieve deel van de Amerikaanse kijkers waarschijnlijk vooral vanwege de luchtigheid en de A-sterren die te gast waren in de talkshow. In gesprek met AP zei DeGeneres dat ze als homoseksuele vrouw toch invloed hoopte te hebben op de publieke opinie door simpelweg elke dag op televisie te zijn. "Ik ben echt dankbaar dat ik, gewoon door er te zijn, hopelijk de boodschap kan sturen dat ik echt niet anders ben dan anderen."

Tijdens de laatste aflevering was onder anderen Jennifer Aniston te gast, die ook in de allereerste aflevering aanwezig was. DeGeneres sloot haar laatste uitzending af met een korte monoloog waarin ze zei alles te hebben gedaan in de afgelopen 19 jaar. "Ik hoop dat ik jullie heb geïnspireerd om jezelf te zijn, je authentieke zelf. En als mensen dapper genoeg zijn om te vertellen wie zij zijn, wees dan ook dapper genoeg om hen te steunen, ook al begrijp je het niet."

Bekijk hier haar volledige afscheidsmonoloog:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl