NOS Voetbal

Trainer Vieira niet vervolgd voor schoppen fan Everton tijdens veldbestorming

Patrick Vieira wordt niet vervolgd voor de schop die hij uitdeelde aan een supporter van Everton. De politie kreeg geen aangifte binnen en ziet geen reden om een strafzaak aan te spannen tegen de manager van Crystal Palace.

Het incident gebeurde donderdagavond na afloop van de wedstrijd tussen Everton en Crystal Palace (3-2), waarin de thuisploeg zich verzekerde van handhaving in de Premier League. Duizenden uitzinnige supporters bestormden na het winnende doelpunt en even later na het laatste fluitsignaal het speelveld.

Een jonge fan leek daarbij Vieira te provoceren. De 45-jarige oud-topvoetballer greep de supporter vast en schopte hem onderuit. Andere supporters kwamen tussenbeide en begeleidden Vieira richting de catacomben.

De politie van Merceyside sprak de afgelopen dagen met zowel Vieira als de supporter, "Beiden kregen de mogelijkheid om aangifte te doen om een juridische vervolging te ondersteunen, maar zij hebben van die mogelijkheid afgezien", meldt de politie in een verklaring.

Fan in cel na kopstoot aan Sheffield-aanvoerder

Bij de diverse competitie-ontknopingen in Engeland vonden er meerdere veldbestormingen door supporters plaats, wat soms met geweld gepaard ging. Zo kreeg Aston Villa-doelman Robin Olsen klappen van Manchester City-fans na de gewonnen kampioenswedstrijd van die ploeg. Een supporter van Championship-club Nottingham Forest kreeg een celstraf van 24 weken nadat hij aanvoerder Billy Sharp van Sheffield Wednesday een kopstoot gaf tijdens een veldbestorming.

De politie bestempelt de veldbestormingen dan ook als "totaal onacceptabel". "Het is alarmerend om te zien hoeveel fans de afgelopen weken het veld op gekomen zijn", zegt Mark Roberts, chef van de landelijke voetbalunit bij de Britse politie tegen Sky Sports.

"Dit heeft in sommige gevallen geleid tot woordenwisselingen met en geweld tegen spelers en staf. Dit kunnen we niet accepteren, het veld is het werkterrein van spelers. Ze zouden zich daar veilig moeten voelen."

Roberts benadrukt dat de veiligheid in het stadion een verantwoordelijkheid van de clubs is. "Ik weet dat emoties hoog op kunnen lopen bij kampioenschappen, promoties of degradaties. Maar als er grote groepen mensen het veld op rennen, dan levert dat gevaar op voor alle betrokkenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl