Ansu Fati en Memphis Depay treuren na afloop van de nederlaag tegen Villarreal.

Barcelona sluit seizoen in mineur af en helpt Villarreal aan Europees ticket

FC Barcelona, met Frenkie de Jong in de basis, heeft het seizoen afgesloten met een 2-0 thuisnederlaag tegen Villarreal CF. De eigen fans floten de ploeg na afloop uit. Vooraf was al duidelijk dat Barcelona tweede in de eindrangschikking zou worden.

Voor Villarreal, dat speelde zonder de geblesseerde Oranje-international Arnaut Danjuma, betekende de zege een Europees ticket voor komend seizoen. De verrassende halve finalist van de Champions League eindigde als zevende en mag het komend seizoen gaan proberen in de tweede voorronde van de Conference League.

Memphis Depay mocht twintig minuten voor tijd invallen bij Barcelona. Luuk de Jong bleef negentig minuten op de bank, hij speelde zijn laatste wedstrijd voor de club zodoende vorige week. Het huurcontract van De Jong loopt af en hij keert in principe terug naar Sevilla.

Voorsprong Villarreal

Met Frenkie de Jong als aanjager begon Barcelona dreigend. De middenvelder was in de openingsfase gevaarlijk met het hoofd, maar kon niet goed koppen omdat hij een duwtje in de rug kreeg. Daarna gebeurde er lange tijd heel weinig in Camp Nou.

Tot linksachter Alfonso Pedraza in de 41ste minuut uit het niets de 0-1 maakte. Het was de eerste keer dat Villarreal gevaarlijk werd voor het doel van de thuisploeg. Kort voor rust was Ferran Torres nog gevaarlijk namens Barcelona, maar de gelijkmaker bleef uit.

Frenkie de Jong was dreigend, maar wist niet te scoren.

Zeven minuten na rust wees scheidsrechter Luis Munuera Montero naar de stip voor een lichte overtreding van Moi Gomez op Torres, maar hij bedacht zich en legde de bal net buiten het zestienmetergebied. De vrije trap leverde niks op, maar in de tegenaanval scoorde uitgerekend Moi Gomez de 0-2.

Een kwartier voor tijd leek Barcelona de aansluitingstreffer te maken, maar de goal van Ansu Fati werd afgekeurd vanwege buitenspel. Memphis kreeg in de laatste minuut nog een schotkans, maar ook dat leverde niks op.

Renovatie

Barcelona-adviseur Jordi Cruijff kondigde al aan dat het elftal komende zomer gerenoveerd gaat worden. Wat dit betekent voor de Nederlandse spelers is nog ongewis.

Luuk de Jong lijkt terug te keren naar Sevilla en kreeg na de wedstrijd een staande ovatie van het thuispubliek.

Depay is op dit moment niet zeker van een basisplaats en geboren Almeerder Sergiño Dest, die uitkomt voor Amerika, kampt dit seizoen veel met blessures. Frenkie de Jong heeft meestal een basisplaats, maar wordt ook in verband gebracht met een vertrek.