De Zweedse premier Andersson (l) en de Finse president Niinistö
NOS Nieuws

Erdogan belt met Zweden en Finland over toetreding tot NAVO

De Turkse president Erdogan heeft gebeld met president Niinistö van Finland en premier Andersson van Zweden over een mogelijk NAVO-lidmaatschap.

Volgens Niinistö was het een "open en direct gesprek". "Ik heb gezegd dat Finland en Turkije als NAVO-bondgenoten zich zullen inzetten voor elkaars veiligheid en dat onze relatie daardoor sterker zal worden", schrijft hij op Twitter. Ook heeft hij Erdogan gezegd dat Finland alle vormen van terrorisme veroordeelt. Volgens Niinistö blijven de twee landen in gesprek.

In het gesprek met Zweden heeft Erdogan duidelijk gemaakt dat hij van Zweden "stappen verwacht", bericht een Turks persbureau. Zo moet Zweden "stoppen met steunen van terroristische organisaties, op politiek en financieel gebied en met wapensteun". Ook riep Erdogan Zweden op om het wapenembargo tegen Turkije op te heffen.

Andersson schreef op Twitter dat ze het gesprek met Erdogan "heeft gewaardeerd". Verder schreef ze dat Zweden "uitkijkt naar de versterking van de bilaterale betrekkingen met Turkije, ook op het gebied van vrede, veiligheid en terrorismebestrijding".

Asiel aan terroristen

Turkije heeft zich tot nu toe geprofileerd als tegenstander van een toetreding van Finland en Zweden tot de NAVO. Een van de belangrijkste bezwaren is dat Finland en Zweden volgens Erdogan asiel verlenen aan mensen die in de ogen van Turkije terroristen zijn. Het gaat dan om leden van de Koerdische terreurorganisatie PKK en aanhangers van de geestelijke Gülen.

Eerder had Erdogan gezegd dat Zweedse en Finse diplomaten niet de moeite hoeven nemen om naar Ankara te komen en dat Turkije voor een lidmaatschap van beide landen zou gaan liggen. Een nieuw lid moet de instemming krijgen van alle bestaande NAVO-leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl