Zitten premier van Australië Scott Morrison brengt zijn stem uit EPA

Goedemorgen! In Australië wordt vandaag een nieuw parlement gekozen en de ChristenUnie houdt voor het eerst in twee jaar weer een fysiek congres met leden van de partij.

Af en toe breekt de zon door, maar vaak overheerst bewolking. Het blijft droog en het wordt 16 graden aan zee en 20 graden in Limburg. Er waait overdag wel een stevige wind uit het westen.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Australiërs gaan naar de stembus; ze kiezen een nieuw parlement. In de peilingen heeft oppositiepartij Labor een kleine voorsprong op de regerende conservatieve Liberal Party van premier Morrison.
  • Een deel van de buschauffeurs in het streekvervoer legt het werk neer in Eindhoven en Venlo. Het is de derde staking in een landelijke estafette voor een betere cao. De chauffeurs willen in de nieuwe cao onder meer hogere lonen om zo meer jonge chauffeurs aan te trekken.
  • De ChristenUnie houdt voor het eerst in twee jaar weer een fysiek congres met leden van de partij. Zij spreken over de verkiezingen in de komende jaren, vertrouwen in de overheid en de beloofde nieuwe bestuurscultuur.
  • In de middag is er op NOS.nl, in de NOS-app en op NPO 1 aandacht voor de play-offs in de strijd om de landstitel in het hockey. Het begint met de tweede wedstrijd in de finale tussen de hockeysters van Den Bosch en SCHC (12.45 uur). Als Den Bosch dat duel wint, is de club landskampioen. Daarna staan om 16.00 uur de tweede wedstrijden in de halve finales bij de mannen tussen Pinoké en Amsterdam en tussen Bloemendaal en HGC op het programma.

Wat heb je gemist?

Het ruimteschip waarmee Boeing astronauten naar het ISS wil gaan brengen is afgelopen nacht voor het eerst aangekomen bij het ruimtestation. De onbemande CST-100 Starliner koppelde om 02.28 uur Nederlandse tijd aan bij het ISS.

Het is een belangrijke stap voor Boeing. Een geslaagde onbemande testvlucht naar het ISS is een voorwaarde om astronauten voor NASA te mogen vervoeren. Een eerdere poging eind 2019 ging mis. Door een computerfout met de systeemklok kwam de capsule in een verkeerde baan terecht, waardoor de capsule het ISS niet meer kon bereiken.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Reisblog Capture the Atlas organiseert ieder jaar een wedstrijd voor fotografen die op de mooiste wijze onze eigen Melkweg weten te fotograferen. Enkel het vastleggen van de kenmerkende nevel is al een uitdaging, omdat het kleinste beetje lichtvervuiling het zicht al verstoort. Verder is de Melkweg op het noordelijk halfrond alleen goed te zien van februari tot oktober en vanaf het zuidelijk halfrond van januari tot november.

Maar als er aan die voorwaarden is voldaan, ontstaan beelden die niets minder zijn dan kleine kunstwerken, zo blijkt uit de selectie met mooiste foto's die Capture the Atlas dit jaar kreeg toegestuurd.

De Melkweg, gezien vanuit het noordwesten van Spanje EPA

Fijne dag!

STER reclame