EPA (bewerking NOS)
NOS Nieuws

Wekdienst 19/5: Scholz bezoekt Nederland • Grunberg ontvangt P.C. Hooft-prijs

Goedemorgen! De Duitse bondskanselier Scholz bezoekt Nederland en Arnon Grunberg ontvangt de P.C. Hooft-prijs.

Eerst het weer: Vanuit het zuidwesten trekken vanochtend felle buien over. Vanmiddag ontstaan in het binnenland opnieuw buien. Deze pakken zwaarder uit met onweer, hagel en windstoten. Ook kan het even flink plenzen. Met 23 tot 30 graden van west naar oost is het broeierig.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Duitse bondskanselier Scholz bezoekt voor het eerst sinds zijn aantreden eind vorig jaar Nederland. Hij ontmoet koning Willem-Alexander. Daarna overlegt hij met premier Rutte onder andere over de oorlog in Oekraïne.
  • Schrijver Arnon Grunberg neemt in het Literatuurmuseum in Den Haag de P.C. Hooft-prijs 2022 in ontvangst. De jury omschrijft hem als een schrijver "die ongeëvenaard is in ambitie, productiviteit en intellectuele kracht".
  • AZ, Vitesse, FC Utrecht en sc Heerenveen komen in actie om te strijden voor Europees voetbal. Heerenveen en AZ treffen elkaar om 18.45 uur in Friesland, FC Utrecht ontvangt Vitesse om 21.00 uur. De winnaar van de play-offs bemachtigt een plek in de voorrondes van de Conference League, het derde clubtoernooi van Europa.

Wat heb je gemist?

De sms-berichten die premier Rutte heeft verwijderd, zijn niet meer via de provider te achterhalen. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer. En volgens hem kloppen de verhalen in de media niet dat zijn oude telefoon slechts twintig sms'jes kon opslaan.

De Volkskrant meldde dat Rutte de afgelopen jaren eigenhandig sms'jes verwijderde op zijn oude Nokia-telefoon. Naar eigen inzicht stuurde hij berichten die hij relevant achtte door naar ambtenaren, ter archivering. Rutte stelt dat hij "nooit bewust" belangrijke zaken heeft achtergehouden.

Vanuit de Kamer is verontwaardigd gereageerd op de werkwijze van de premier. Vanochtend volgt een debat over de kwestie.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Ze worden 'McDonalds-bijen', genoemd. Honingbijen kunnen namelijk alles eten, terwijl andere bijen soms meer moeite hebben met bepaald voedsel, zegt ecoloog en hoogleraar Koos Biesmeijer. In Amsterdam komen veel honingbijen voor, wat ten koste gaat van de wilde bijen. De wilde bij heeft het in Nederland sowieso zwaar te verduren.

De gemeente Amsterdam overweegt nu een vergunningsplicht in te stellen voor bijenhouders. Imker Annemieke Timmerman heeft een andere oplossing:

Te veel honingbijen in Amsterdam? 'Ik snap die discussie niet helemaal'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl