Wekdienst
NOS Nieuws

Wekdienst 17/5: Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken in Den Haag • Grenzen Marokko en Spaanse exclaves weer open

Goedemorgen! De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken is in Den Haag de grenzen tussen Marokko en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla gaan weer open.

Eerst het weer: wolken en zon wisselen elkaar af. Vanmorgen valt vooral in het zuidoosten een beetje regen, verder blijft het droog. Bij weinig wind wordt het 22 graden aan zee tot 27 graden in Brabant en Limburg. Na vandaag blijft het warm met soms langs de oostgrens temperaturen rond 30 graden. Donderdag en vrijdag is ook een enkele onweersbui mogelijk.

Infoplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, Dmitro Koeleba, is vandaag en morgen op bezoek in Den Haag. Hij praat daar onder meer met de Tweede Kamer over de situatie in zijn land en de hulp van Nederland aan Oekraïne. Ook ontmoet hij premier Rutte en minister Kaag.
  • De grenzen tussen Marokko en de Spaanse exclaves Ceuta en Melilla gaan vandaag weer open. De grenzen waren twee jaar lang gesloten vanwege corona, maar ook vanwege een diplomatieke crisis.
  • Koningin Máxima viert haar 51e verjaardag. De afgelopen twee jaar heeft ze dat sober gedaan vanwege corona, maar de verwachting is dat de familie het vandaag uitgebreider gaat vieren.
  • Na een rustdag gaat de Ronde van Italië verder met de tiende etappe, waarin de heuvelachtige rit van Pescara naar Jesi wordt gereden. Het is een etappe van 196 kilometer.

Wat heb je gemist?

De zorg dreigt de komende jaren onbetaalbaar te worden en qua personele bezetting te imploderen. Daarom lanceert het Zorginstituut vandaag een campagne om het onderwerp op de agenda te krijgen. "Als we nu niet ingrijpen, gaat over twintig jaar een derde van ons inkomen op aan zorg", zegt Sjaak Wijma, voorzitter van de raad van bestuur.

Om het zorgstelsel betaalbaar te houden, moeten "scherpe keuzes" worden gemaakt, aldus het instituut. Daarbij moet het onder meer gaan over de benadering van mensen met een ongezonde levensstijl en het verder behandelen van patiënten terwijl dat geen nut meer heeft. Het Zorginstituut wil dat mensen over deze zaken gaan discussiëren.

Ander nieuws uit de nacht:

  • Explosies in Lviv: In de West-Oekraïense stad zijn aan het begin van de nacht verschillende explosies te horen geweest, melden ooggetuigen aan persbureau Reuters. Het is onduidelijk of er slachtoffers zijn en welke delen van de stad zijn getroffen. Naar verluidt zijn er acht tot tien explosies vlak achter elkaar geweest.
  • Arbeidsmarkt nog krapper: 133 vacatures per 100 werklozen: Het wordt voor werkgevers steeds moeilijker om openstaande vacatures in te vullen. In het eerste kwartaal van dit jaar is de krapte op de arbeidsmarkt verder toegenomen, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
  • Biden draait besluit Trump terug, opnieuw Amerikaanse militairen naar Somalië: Maximaal 500 Amerikaanse militairen die al in de regio zijn, gaan daar helpen met de strijd tegen terrorisme, zegt het Witte Huis. De vorige president trok eind 2020 juist zo'n 700 militairen terug uit het Oost-Afrikaanse land.
  • Unicef: meer ondervoeding kinderen dreigt door oorlog Oekraïne: Naar schatting zijn wereldwijd 13,6 miljoen kinderen onder de vijf jaar ernstig ondervoed. 10 miljoen van hen hebben niet de beschikking over de juiste behandeling, aldus de hulporganisatie.

En dan nog even dit:

Voor de achtste keer in een maand tijd is vandaag een zandstorm over Irak getrokken. Opnieuw kwam daardoor het dagelijks leven deels stil te liggen. In een groot deel van het land sloten luchthavens, universiteiten en overheidsdiensten hun deuren.

Irak opnieuw getroffen door zandstorm

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl