Agenten doen onderzoek in een weiland in Broek in Waterland
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Politie mocht schieten tijdens wilde achtervolging na overval met miljoenenbuit

Het schieten van politieagenten op overvallers in Broek in Waterland na een gewapende overval op een waardetransport in Amsterdam-Noord was rechtmatig. Dat concludeert het Openbaar Ministerie (OM) na onderzoek. Geen van de dertien agenten die hebben geschoten, wordt vervolgd.

De overval was vorig jaar op 19 mei bij Schöne Edelmetaal in Amsterdam. Een waardetransport vervoerde voor 67 miljoen euro aan edelmetalen waaronder goud. De overvallers bedreigden medewerkers met vuurwapens en een mes en bonden hen vast. Er werd voor 15 miljoen euro buitgemaakt.

Na de overval ontstond een wilde achtervolging. Volgens de politie werd daarbij op dertien momenten op de politie geschoten of daarmee gedreigd. Bij Broek in Waterland kwam de achtervolging ten einde. In een weiland probeerden de overvallers over te stappen in andere auto's en staken ze hun vluchtwagens in brand.

Eén van de overvallers, een 47-jarige Fransman, werd in het weiland doodgeschoten. Twee andere overvallers raakte gewond. Er raakten geen agenten gewond.

In het weiland werden zes verdachten aangehouden. Later zijn er meer verdachten opgepakt, onder meer in België en Frankrijk.

Zo verliep de wildwestoverval in Amsterdam en omgeving:

Reconstructie: zo verliep de wildwestoverval in Amsterdam en omgeving

De Rijksrecherche deed onder leiding van het OM onderzoek naar de inzet van vuurwapens door de agenten, schrijft NH Nieuws. Bij de beoordeling over het handelen van de politie is gekeken naar twee situaties. In de eerste situatie schoot de politie toen de overvallers de buit overdroegen en wegvluchtten in de gereedstaande vluchtauto's. Volgens justitie werd er toen met automatische wapens op de politie geschoten.

In de tweede situatie openden agenten het vuur toen de overvallers het weiland in vluchtten. Het was volgens justitie niet duidelijk of de verdachten nog gewapend waren. Later bleek dat dat bij een persoon het geval was. Hoewel er toen niet op politie is geschoten, mochten de agenten volgens het OM wel hun wapens gebruiken om de overvallers aan te houden.

"Er was sprake van een voortdurende dreiging zowel voor de politie als voor anderen. De overvallers moesten zo snel mogelijk gestopt worden en dat kon in deze situatie alleen door het gebruik van het vuurwapen", schrijft justitie hierover.

'Het was wij of zij'

Volgens het OM was er sprake van "een ongekend heftige situatie op klaarlichte dag, waarvan veel mensen getuige zijn geweest". "Het voorval heeft grote maatschappelijke impact gehad. Uiteraard is het te betreuren dat er een dodelijk slachtoffer is gevallen en twee personen gewond zijn geraakt."

De agenten zeiden dat het voelde alsof ze in een oorlogsgebied waren terechtgekomen, schrijft AT5. "Eén van de politieambtenaren verklaarde dat een overvaller zijn wapen op hem richtte en dat hij daarna harde knallen hoorde, en het geluid van kogels die langs zijn hoofd suisden", schrijft justitie. "Een ander verklaarde: 'Het was wij of zij'. Meer agenten dachten dat hun laatste uur had geslagen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl