1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS Nieuws

Wekdienst 16/5: Onderhoud Monument op de Dam • Uitspraak No Surrender-leiders

Goedemorgen! Het eerste onderhoud aan het Nationaal Monument op de Dam in 25 jaar start vandaag en de parlementen van Zweden en Finland debatteren over toetreding tot de NAVO.

Eerst het weer: wolkenvelden, maar ook af en toe zon. Vanmorgen valt lokaal een bui, vanmiddag komt met name landinwaarts een enkele regen- of onweersbui tot ontwikkeling. Het wordt 20 tot 23 graden in het westen van het land en 24 tot 26 graden in het binnenland.

NOS / Weerplaza
Het weer van maandag 16 mei

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Voor het eerst in 25 jaar wordt er groot onderhoud verricht aan het Nationaal Monument op de Dam. De verankering van de kern van beton wordt verbeterd en mogelijk wordt op enkele plaatsen natuursteen vervangen. De werkzaamheden beginnen met het plaatsen van bouwwand rond het monument van 5 meter hoog. Het onderhoud duurt zeker tot eind dit jaar en kost 1,2 miljoen euro.
  • De parlementen van Zweden en Finland debatteren over toetreding tot de NAVO. De regeringen van beide landen zijn voor lidmaatschap, terwijl ze jarenlang een beleid van neutraliteit gevoerd hebben. Naar verwachting is er ruime steun in de parlementen.
  • Het gerechtshof in Leeuwarden doet uitspraak in het hoger beroep tegen vier voormalige kopstukken van motorclub No Surrender. Volgens het OM hebben ze zich schuldig gemaakt aan drugshandel, geweld en vermogensdelicten en gaven ze leiding aan een criminele organisatie. Tegen leider Henk Kuipers is twaalf jaar cel geëist, tegen oprichter Klaas Otto 2,5 jaar. Eerder kregen ze al jarenlange celstraffen.

Wat heb je gemist?

Nederland is slecht voorbereid op een heftige opleving van het coronavirus in het najaar en daardoor komt een lockdown weer in beeld. Dat zeggen ziekenhuisdirecteuren, virologen en andere experts tegen de NOS.

Vandaag heeft de Tweede Kamer het over het 'langere termijn coronabeleid', maar over de voorbereidingen op een coronagolf deze herfst wordt volgens de deskundigen te weinig gesproken. De kabinetsplannen zijn te vrijblijvend en de uitwerking van deze plannen duurt te lang. Hierdoor wordt kostbare tijd verloren.

Het grootste probleem zit nog altijd bij het personeelstekort in de zorg. "Veel van het zorgpersoneel heeft niet kunnen herstellen. Het ziekteverzuim is nog steeds hoog en de druk op mensen dus ook", zegt Mark Kramer, de voorzitter van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Oekraïne won zaterdagavond het Songfestival en dat betekende een hart onder de riem van Europa voor het land in oorlog. Commentaar op de Oekraïense tv werd gegeven door Timoer Mirosjnytsjenko, vanuit een schuilkelder. De NOS sprak met hem.

'Zelfs in schuilkelders keken mensen naar het Songfestival'

Fijne maandag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl