NOS / Reuters
NOS Nieuws

Wekdienst 14/5: Beslissing Finland over toetreden NAVO • Gesprek D66-leden grensoverschrijdend gedrag

Goedemorgen! De leden van D66 praten in Den Bosch over de kwestie rond het grensoverschrijdend gedrag van partijprominent Van Drimmelen en de Finse regering besluit over toetreding tot de NAVO.

Het weer: Flink wat zon, maar later op de dag wel wat meer bewolking. De oostenwind waait matig, kracht 3 tot 4 en met 21 tot 24 graden in het noorden en 25 tot lokaal 28 graden elders in het land is het een warme dag.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • D66-leden gaan in Den Bosch met het partijbestuur in discussie over de manier waarop is omgegaan met het grensoverschrijdend gedrag van partijprominent Van Drimmelen. Volgens NRC is er binnen de partij nog een zaak bijgekomen; dit keer gaat om klachten over Europarlementariër Samira Rafaela. De partijtop heeft al toegegeven toe dat er fouten zijn gemaakt en beterschap beloofd.
  • De Finse regering, die bestaat uit vijf coalitiepartijen, gaat beslissen of het land het lidmaatschap gaat aanvragen van de NAVO. Een ander land dat nadenkt over lidmaatschap is Zweden. Daar gaat de grootste coalitiepartij vandaag bekendmaken wat haar standpunt is.
  • Op de slotdag van de eredivisie vallen de laatste beslissingen. Alle wedstrijden beginnen om 14.30 uur. Vijf clubs maken kans op het laatste ticket voor de play-offs om Europees voetbal. Drie andere clubs kunnen direct degraderen.

Wat heb je gemist?

Oekraïne heeft, zoals door de bookmakers werd verwacht, het Eurovisie Songfestival gewonnen dankzij stemmen van het publiek. De Oekraïense bijdrage in Turijn kwam van de band Kalush Orchestra, met het nummer Stefania.

De Nederlandse inzending, zangeres S10 met De Diepte, eindigde op de elfde plek.

Door de punten van de vakjury's belandde de act van Kalush Orchestra niet in de top 3, dat gebeurde pas na de meer dan 400 punten van de kijkers. Toen kwam Stefania op nummer 1 terecht met 631 punten.

Andere landen konden dat met hun kijkersstemmen niet meer verslaan. Het Verenigd Koninkrijk werd tweede met 466 punten, Spanje eindigde op plek 3 met 459 punten.

Het moment waarop de uitslag bekend werd:

Oekraïne wint Eurovisie Songfestival 2022

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het Eurovisiesongfestival wordt in meer dan 40 landen op tv uitgezonden. Ook in Oekraïne zelf konden mensen de show bekijken dankzij de verslaggeving van het evenement op de publieke omroep. Timoer Mirosjnytsjenko verzorgt al jaren het commentaar bij het Songfestival voor de Oekraïense publieke omroep.

Dit jaar moest dat noodgedwongen vanuit een schuilkelder, omdat Oekraïense mediabedrijven geregeld het doelwit zijn van Russische raket- en cyberaanvallen. De vreugde over de winst was er niet minder om.

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl