Teresa Berganza EPA

De Spaanse operazangeres Teresa Berganza is op 89-jarige leeftijd overleden. Berganza werd beschouwd als een van de beste mezzosopraanstemmen ter wereld. Haar carrière duurde meer dan een halve eeuw.

Berganza is overleden in San Lorenzo del Escorial, een gemeente ten noordwesten van Madrid.

De Spaanse staatstelevisiezender RTVE zond vandaag een eerbetoon uit, waarin werd teruggeblikt op haar internationale doorbraak in de jaren vijftig. Na haar concertdebuut werd ze door de media geprezen als "de mezzosopraan van de eeuw".

De premier van Spanje schreef op Twitter dat Berganzas stem en elegantie gemist gaan worden:

Berganza werd bekend met haar vertolkingen van opera's van Mozart. Ook zong ze opera's van de Italiaanse componist Rossini en Bizet uit Frankrijk. Ze trad onder meer op in wereldtheaters als het Teatro Real in Madrid, la Scala in Milaan, de Weense Staatsopera en Covent Garden in Londen. Ook zong ze in de Verenigde Staten.

In 1974 was de operazangeres te gast op het Holland Festival, waar ze werken van Mozart, De Falla en Bizet zong, schrijft NPO Radio 4. Ook in 1992 trad Berganza op in Nederland, waar ze als toegift Habanera en Seguidilla uit de opera Carmen zong. Een recensent van Trouw scheef daarna: "En dan valt maar weer eens op wat een enorme allure die vrouw uitstraalt, waar nodig op het canailleuze af, maar toch koninklijk".

In datzelfde jaar zong Berganza ook op de openingsceremonie van de wereldtentoonstelling van Sevilla en bij de start van de Olympische Spelen in Barcelona.

Berganza zong onder meer Habanera in de opera Carmen van Bizet. Daarmee werd ze wereldberoemd:

In de jaren 90 richtte Berganza zich steeds meer op lesgeven en in 2008 stopte ze met optreden. Over het artiestenleven zei ze ooit: "Het is een leven vol opoffering en studie. Maar ik verloor nooit mijn hoofd, omdat ik de recensies nooit heb gelezen."

In 1994 werd Berganza als eerste vrouw verkozen tot lid van de Spaanse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Daarna kreeg ze in in 1996 de Nationale Muziekprijs in haar geboorteland Spanje, de hoogste muzikale onderscheiding.

Haar laatste prijs kreeg Berganza in 2018; een zogenoemde Lifetime Achievement Award bij het gala van de International Opera Awards.

STER reclame