1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Nieuws

Passagier landt veilig klein vliegtuig in Florida nadat piloot in elkaar zakte

In Florida heeft de enige passagier van een klein vliegtuig noodgedwongen zelf het toestel veilig laten landen nadat de piloot in elkaar was gezakt. De Amerikaanse nieuwszender WPBF schrijft dat dit hem lukte met behulp van de luchtverkeersleiding.

Volgens WPBF zakte de piloot in elkaar, waardoor het vliegtuig in een duikvlucht terechtkwam. De passagier greep vervolgens de besturing en trok het kleine vliegtuig, een Cessna 208, weer recht. Het toestel met één motor vloog op dat moment ruim tweeënhalve kilometer hoog, meldt The Washington Post.

"Ik heb hier een serieus probleem", zei de man tegen de luchtverkeersleiding. De piloot was bewusteloos. Hij wist niet precies waar hij was, maar wel dat hij de kust van Florida voor zich zag.

Hij had dus een gesprek met de luchtverkeersleiding. Beluister een deel daarvan hier:

Passagier zonder ervaring landt vliegtuig: 'Geen idee hoe ik dit bestuur'

Een luchtverkeersleider gaf de man instructies om het vliegtuig stabiel te houden en te laten dalen. De passagier zei dingen als: "Ik heb geen idee hoe ik het vliegtuig moet stoppen. Ik heb geen idee hoe dit werkt."

De luchtverkeersleider leidde hem naar Palm Beach International Airport, waar hij veilig wist te landen. Er waren verder geen mensen aan boord.

De Amerikaanse luchtvaartautoriteiten zullen de gebeurtenis onderzoeken. Het is niet bekend hoe het nu met de piloot gaat. De identiteit van de passagier en de piloot maakten de autoriteiten niet bekend. CNN wist te achterhalen dat Darren Harrison de passagier was en Robert Morgan de luchtverkeersleider:

De veilige landing leidde tot verbaasde reacties. Tegen WPBF zei een luchtvaartexpert dat Harrison een grote prestatie heeft geleverd. Hij bleef rustig en volgde de instructies op. Dat maakte volgens de expert het verschil. Ook een piloot benadrukte dat dit niet makkelijk was en noemde het 'absoluut ongelofelijk' dat het hem zonder enige vliegervaring is gelukt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl