NOS NieuwsAangepast

Nieuw droogterecord in Nederland

Het voorjaar is in Nederland nog nooit zo droog geweest als nu. Dat meldt het KNMI. De buien van zondag hebben niet veel geholpen. De paar millimeters die zijn gevallen, zijn volgens het KNMI een druppel op een gloeiende plaat.

"De neerslagtekorten zijn in ons land zeer groot. Een paar buien zijn verre van voldoende om een einde te maken aan de droogte. Voor de tweede helft van de week worden opnieuw enkele buien verwacht, maar ondanks de regen neemt de landelijk droogte verder toe. Het overwegend zonnige en meestal vrij warme weer zorgt voor veel verdamping", zegt het KNMI.

Volgens het weerinstituut wordt het tekort dat er nu is aan neerslag vaak pas aan het einde van de zomer gemeten. Of het neerslagtekort hierdoor in de zomer nog veel verder op gaat lopen, valt nog niet te zeggen. "Seizoensverwachtingen zijn nog niet betrouwbaar genoeg om zinnige uitspraken te doen over het gemiddelde zomerweer."

Scheuren in dijk

Het droogste jaar ooit was 1976. Het voorjaar was toen minder droog dan nu, maar doordat het ook de hele zomer erg droog was, liep het tekort aan neerslag toen continu op.

Door de droogte staat het water in de rivieren laag. De zogenoemde afvoer van de Rijn is nu lager dan in het recordjaar 1976 in deze tijd van het jaar. Alleen eind mei 1921 was er bij Lobith een nóg lagere Rijnafvoer dan momenteel. Ook het grondwater staat op veel plaatsen in Nederland erg laag. Er is veel neerslag nodig om het grondwaterniveau weer op normale waarden te krijgen.

In een veendijk in Zuid-Holland zijn scheuren ontstaan over een lengte van honderden meters. De veendijk in Delfland wordt vandaag opgevuld met teelaarde en besproeid met water, om te voorkomen dat hij doorbreekt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl