De geblokkeerde Noordersluis
NOS NieuwsAangepast

Blokkade sluis IJmuiden door Greenpeace voorbij

De actie van Greenpeace, waarbij de sluis van IJmuiden werd geblokkeerd, is voorbij. Dat bevestigt de gemeente Velsen aan de NOS. De burgemeester had Greenpeace opgedragen om de blokkade op te heffen.

Eerder weigerde Greenpeace de sluis te verlaten, maar na een politieactie is de actie toch beëindigd. Dat ging probleemloos, zegt een woordvoerder van de gemeente. Er zijn 13 actievoerders gearresteerd.

De milieuactivisten voerden actie tegen de import van soja en blokkeerden vanaf gisteravond 22.00 uur de Noordersluis en een schip dat zich daar bevindt met een lading soja uit Brazilië. De Greenpeace-sympathisanten hingen enkele meters boven het water aan touwen voor de sluisdeuren. Die konden niet open zonder hen in gevaar te brengen.

Door de blokkade hadden vanmiddag negentien schepen vertraging opgelopen. Ook bedrijven liepen daardoor schade op, zei plaatsvervangend havenmeester van Amsterdam Jordy Husslage. De schepen zijn via de grote zeesluis naar Amsterdam doorgevaren.

De Crimson Ace, het schip in de sluis, heeft nog niet kunnen doorvaren, laat de havenmeester weten. "Dit schip zit vol met 60 miljoen kilo soja", zei Meike Rijksen van Greenpeace vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. "Die gaat grotendeels direct als veevoer naar de magen van onze koeien, kippen en varkens."

Belang van scheepvaart

De burgemeester van Velsen, Frank Dales, zei eerder dat hij het demonstratierecht respecteert, maar ook dat hij de actie vroeg of laat zou laten beëindigen. "Ik heb ook andere verantwoordelijkheden en op een gegeven moment moet ik de afweging maken: nu is het lang genoeg geweest."

Met die andere verantwoordelijkheden doelt Dales op het belang van de scheepvaart. Sommige schepen kunnen alleen door de Noordersluis en niet door de grote sluis.

Bossenwet

De productie van soja gaat gepaard met ontbossing en mensenrechtenschendingen. Greenpeace eist dat de EU haast maakt met het aannemen van een 'bossenwet'. Daarin staat dat bedrijven moeten kunnen aantonen dat voor hun soja geen natuur is verwoest of mensenrechten zijn geschonden.

Zo'n wet is in de maak, maar volgens Greenpeace duurt het te lang en is het voorstel dat er nu ligt "zo lek als een mandje". De actiegroep wil de toezegging van minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof en haar Europese collega's dat de EU snel met een goede boswet komt. "Er is genoeg gepraat, elke twee seconden gaat er een stuk bos van twee voetbalvelden naar de knoppen", zei Rijksen.

Actievoerders met op de achtergrond het schip met soja

De Europese bossenwet is onderdeel van de Green Deal. Dat is het initiatief van de EU tegen de klimaatverandering dat in 2019 is gelanceerd. In november 2021 verscheen een eerste versie van de bossenwet.

"Dus het duurt al een tijdje en ondertussen verdwijnt er ontzettend veel tropisch bos, ook als gevolg van sojateelt", zegt hoogleraar bosecologie en bosbeheer Pieter Zuidema van de Wageningen Universiteit. "Ik denk dat het goed is als er meer vaart wordt gemaakt."

Sojateelt is een van de belangrijkste oorzaken van ontbossing in de tropen. Veeteelt is de belangrijkste oorzaak, gevolgd door de productie van palmolie. Andere producten die in de Europese bossenwet als veroorzakers van ontbossing worden genoemd zijn naast soja ook cacao en koffie.

Zuidema denkt dat de wet gaat helpen om ontbossing tegen te gaan. Het probleem met soja is wel dat de handel complex is, zodat het moeilijk is om precies het traject te achterhalen "van de akker waar het geteeld wordt naar de producten die we in de winkel kopen".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl