NOS Nieuws

Strijd tegen ghost guns, Biden wil verplichte registratie zelfgemaakte wapens

De strijd tegen wapenbezit in de Verenigde Staten gaat een nieuwe fase in. President Biden wil een einde maken aan de zelfbouwpakketten waarmee Amerikanen makkelijk aan de keukentafel een wapen in elkaar kunnen sleutelen.

Met de nieuwe wet wil hij ervoor zorgen dat deze zogenoemde Ghost Guns geregistreerd worden bij de overheid, dat er een antecedentenonderzoek plaatsvindt bij de verkoop en dat er serienummers op bepaalde delen van het wapen komen. Op dit moment kan iedereen, volledig legaal, online een bouwpakket aanschaffen en een wapen maken dat onzichtbaar is voor de eigen overheid.

Joe Weaver, van Wolfpack Armory in West Virginia, verkoopt de zelfbouwpakketten. Zomaar een Ghost Gun in elkaar zetten is volgens hem geen makkelijke klus. "Voor deze 80 procent wapens is speciale apparatuur nodig. Je moet boormachines, een freesmachine en hamers gebruiken om het pakket in elkaar te zetten."

Weaver noemt het '80 procent wapens' omdat er geen magazijn bij geleverd wordt en geen kogels. Door het ontbreken van die twee delen, wordt het onder de huidige wetgeving niet gezien als wapen en is een serienummer niet nodig. Dat gaat veranderen in de nieuwe maatregel van Biden, die deze zomer nog in moet gaan.

President Biden wil deze wapens aan banden leggen:

Nieuwe stap in de strijd tegen wapens in VS: aanpak van ghost guns

Volgens Weaver gaat het niet veel oplossen. "De mensen die nu de apparatuur hebben om de wapens in elkaar te sleutelen hebben dan ook het materiaal om het serienummer eraf te vijlen, als ze kwaads in de zin hebben."

In 2021 werden bij politieonderzoeken 20.000 Ghost Guns in beslag genomen. De wapens worden veelal bij huiszoekingen gevonden. Luitenant Sam Murray van de Fairmont Police Department heeft in zijn ruim 20-jarige diensttijd bij de politie nooit een Ghost Gun aangetroffen bij een misdrijf. "Wel vinden we ze vaak bij meldingen over huiselijk geweld, dan nemen we ze in bewaring totdat er goedkeuring komt om het wapen terug te geven." Zo blijven Ghost Guns dus in het bezit van de eigenaren.

Volgens Murray helpen de nieuwe plannen van Biden wel als deze wapens bij een misdrijf gebruikt zijn. "Serienummers zijn de makkelijkste manier om de eigenaar te achterhalen. Ik heb vaak misdrijven met gewone wapens op kunnen lossen door het serienummer op te zoeken in ons systeem."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl