Veehouderij in het Groene Hart
NOS Nieuws

750 miljoen euro voor uitkoopregeling veehouders, om stikstofprobleem kleiner te maken

Het kabinet heeft de details van twee vrijwillige uitkoopregelingen voor veehouders bekendgemaakt. Er is een half miljard euro beschikbaar, om zo het stikstofprobleem kleiner te maken.

Melkveehouders die zich willen laten uitkopen moeten blijvend voor 95 procent afstand doen van de rechten om vee te houden. Voor varkens-, kippen- en kalkoenenhouders ligt dat percentage op 80 procent.

De subsidie die zij krijgen bestaat uit een compensatie voor het verlies van deze productierechten en een compensatie voor het waardeverlies van het bedrijf. Er is tot 270 miljoen euro voor het stoppen met melkvee, 115 miljoen voor kippen en kalkoenen en 115 miljoen voor varkens.

Daarnaast komt er een aparte regeling voor provincies die gericht veehouders in de buurt van door stikstofneerslag overbelaste Natura 2000-gebieden willen uitkopen. Voor deze regeling is nog eens 250 miljoen euro beschikbaar.

De drie grootste uitstoters

De voorwaarden van de regeling zijn in concept openbaar gemaakt zodat burgers en direct betrokkenen op de voorstellen kunnen reageren. Tot nu toe reageren veehouders verdeeld op de uitkoopplannen van het kabinet.

Boerenactiegroepen en afdelingen van LTO trokken zich vorige maand terug uit het overleg met minister Van der Wal omdat zij vinden dat het te weinig over toekomstperspectief voor de sector gaat. Van der Wal zegt dat er ook veehouders zijn die juist nu willen stoppen, als zij maar voldoende worden gecompenseerd.

Waarom was de uitstoot van stikstof ook alweer een probleem? NOSop3 legt het je uit in deze video:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl