Minister Ollongren met haar Duitse en Slowaakse collega's
NOS Nieuws

Minister Ollongren bezoekt met Duitse collega Duits-Nederlandse eenheid in Slowakije

  • Tijn Sadée

    EU-correspondent, nu in Slowakije

  • Tijn Sadée

    EU-correspondent, nu in Slowakije

Minister Ollongren van Defensie heeft met haar Duitse collega Lambrecht een Duits-Nederlandse eenheid in Slowakije bezocht. De Duitse en Nederlandse militairen bemannen daar onder NAVO-vlag sinds drie weken een basis met Patriot-luchtafweergeschut.

Het verzoek om ondersteuning aan de oostflank van het NAVO-grondgebied kwam er vanwege de verslechterde veiligheidssituatie in Europa sinds de oorlog in Oekraïne, een buurland van Slowakije. "We doen wat nodig is", zegt Ollongren. "Nederland is al militair actief in Litouwen, Bulgarije en nu hier in Slowakije. We gaan binnenkort ook militairen uitzenden naar Roemenië. En we leveren dus zware artillerie, de vijf houwitsers, aan Oekraïne."

Al snel na haar benoeming op Defensie moest ze vanwege de oorlog "snel in de crisisstand", zegt Ollongren. In hetzelfde crisistempo hebben de 120 uitgezonden Nederlandse militairen in het Slowaakse Sliac hun kamp opgebouwd. Aan de linkerflank van het uitgestrekte terrein, ingeklemd door het Tatragebergte, staat de Patriot-vuureenheid opgesteld.

Een Patriot-raket volgt een doel en onderschept het met behulp van een elektronisch gestuurde radarbundel. Met het wapentuig kunnen vliegtuigen, helikopters en snelle ballistische en kruisraketten worden uitgeschakeld, tot op 20 kilometer hoogte en op een afstand van 60 kilometer. "Alles wat hier komt aanvliegen, kunnen we onderscheppen", zegt soldaat Rob Huurman, werkzaam bij de eenheid.

De postkamer op de basis

Er staat niet alleen wapentuig op terrein. In een krappe container die dienst doet als postkamer staan de pakketjes van één dag opgestapeld. "147 kilo aan post, dat is inderdaad veel", zegt luitenant Jeroen Verburg. Voor het moreel van de militairen is post van familie en vrienden volgens Verburg belangrijk. "De meeste van ons zijn drie maanden van huis, sommigen zelfs zes maanden. Je laat toch wat achter in Nederland."

In de namiddag loopt aalmoezenier Gert-Jan van Dierendonck, de geestelijk verzorger, over het terrein. In persoonlijke gesprekken met militairen merkt hij vooral de enorme betrokkenheid bij de oorlog in Oekraïne. "Volledig nieuw is natuurlijk het besef dat de oorlog nog nooit zo eng dichtbij was, in ons eigen Europa."

Zes maanden, of nog langer?

Aanvankelijk werd over de duur van de Nederlandse missie in Slowakije gezegd dat het voor zes maanden zou zijn. Maar minister Ollongren houdt rekening met een verlenging. "Het is begrijpelijk dat onze Slowaakse collega's zich al zorgen maken over de wat langere termijn. De oorlog is gaande, de Russische dreiging is nog niet zomaar weg, en die dreiging voel je in Slowakije meer dan in West-Europa."

Als het verzoek aan Nederland er komt om langer te blijven "moeten we dat met de NAVO-partnerlanden gaan bespreken", zegt Ollongren. "Hoe we dat gaan doen, en wie dat gaat doen, dat is onderwerp van gesprek."

De Patriots in Slowakije

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl