NOS NieuwsAangepast

Mitt Romney stapt officieel in race

Mitt Romney heeft zich officieel kandidaat gesteld voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen van volgend jaar. Hij deed dat met een toespraak in New Hampshire, waar begin volgend jaar de eerste belangrijke voorverkiezingen worden gehouden.

Romney's aankondiging komt niet als een verrassing. Nadat hij vier jaar geleden had verloren van John McCain is hij in de tussentijd gewoon doorgegaan met campagnevoeren. Zodoende heeft hij een flinke zak geld ter beschikking, naast het fortuin dat hij in het zakenleven bij elkaar verdiende.

In New Hampshire viel de 64-jarige Romney, in het bijzijn van zijn vrouw, president Obama meteen hard aan. Hij verweet de president dat hij vier jaar geleden veel beloofde, maar weinig heeft gedaan. "Hij zit nu in het derde jaar van zijn vierjarige termijn en we hebben meer dan beloften en slogans om over te oordelen. Obama heeft Amerika laten vallen." Romney somde een lijstje op van ergenissen van de Amerikaanse kiezer: gebrek aan banen, faillissementen en veel te hoge uitgaven in Washington.

Ziektekostenstelsel

In de peilingen voor de Republikeinse nominatie ligt de voormalige gouverneur van Massachusetts momenteel ruim voor op zijn voornaamste concurrenten Newt Gingrich, Tim Pawlenty en Ron Paul.

Maar gemakkelijk zal Romney het niet krijgen. Hij zal veel moeten uitleggen aan de conservatieve, religieus georiënteerde kiezers die meestal vaker naar voorverkiezingen gaan dan meer gematigde kiezers.

Zo heeft Romney nog altijd niet goed duidelijk kunnen maken wat het verschil is tussen de verplichte ziektekostenverzekering die hij in Massachusetts invoerde en de door de Republikeinen zo gehate Obama-care. Romney heeft zich tot nu toe weinig overtuigend verdedigd met het argument dat het aan elke staat zelf is om te bepalen hoe de zorg geregeld moet worden.

Voor Massachusetts was het in de ogen van Romney de juiste verzekering op het juiste moment. Maar eenmaal in het Witte Huis zou hij de zorgverzekering van Obama onmiddellijk weer afschaffen, zo beloofde hij. In New Hampshire zei Romney er vandaag weinig over.

Ook het geloof kan Romney parten spelen. Hij is mormoon, een religieuze minderheid in de VS. De voor de Republikeinen belangrijke evangelicals moeten niets van mormonen hebben.

Sarah Palin

Hoewel Romney in New Hampshire harde kritiek uitte op Obama en de Democraten, kreeg hij al vóór zijn toespraak een veeg uit de pan uit onverwachte hoek. Nota bene in zijn thuisstad Boston was het Sarah Palin die het toegestroomde publiek er weer fijntjes aan herinnerde dat Romney's ziektekostenstelsel niet deugt.

Palin is momenteel bezig met een bustour langs historische plaatsen aan de Amerikaanse oostkust. De tour trekt veel aandacht en voedt weer speculatie dat Palin ook in de race stapt. Maar Palin houdt de boot nog altijd af. Later gaat Palin zelf ook naar New Hampshire.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl