1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Getty Images
NOS Wielrennen

De Kleijn uitgeroepen tot winnaar Duinkerke na kegelspel in laatste meters

De eerste etappe van de Ronde van Duinkerke is uitgelopen op een kegelspel op de streep. Het grote Belgische talent Arnaud De Lie (Lotto-Soudal) probeerde zich tussen Daniel McLay (Arkéa) en Sam Welsford (DSM) door te wurmen, maar dat gat was veel te klein.

Terwijl De Lie en McLay hard onderuit gingen en nog een tiental andere renners over zich heen kregen, rolde Welsford - die wel een duwtje uitdeelde aan De Lie - als winnaar over de streep.

Na afloop oordeelde de jury dat de duw van de Australiër te veel van het goede was en declasseerde de winnaar. Zo kreeg de Nederlander Arvid de Kleijn, rijdend voor het procontinentale Human Powered Health, de zege in de schoot geworpen.

Dat de etappe van Duinkerke naar Aniche (161 kilometer) zou uitlopen op een massasprint leek op voorhand wel zeker. Drie Belgen probeerden het toch in de laatste vijftig kilometer. Ze reden een voorsprong van zon veertig seconden bijeen op het peloton waar Philippe Gilbert het tempo bepaalde in dienst van zijn jonge ploeggenoot De Lie.

Op tien kilometer was de energie op bij Alex Colman (SportVlaanderen), op vijf kilometer ebde het geloof weg bij Gijs Van Hoecke (AG2R) en op drie kilometer boog ook Lionel Taminiaux (Alpecin) als laatste het hoofd.

De Lie moet val bekopen met hersenschudding

In de sprint werd Welsford keurig afgeleverd door onder meer Nils Eekhoff, terwijl De Lie flink wat meters moest goedmaken. De 20-jarige Waal - dit jaar al goed voor drie zeges, waaronder de Volta Limburg Classic - deed dat met verve, maar moest dat bekopen met een smak op het asfalt.

De Lie werd per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis, waar een hersenschudding werd geconstateerd. Hij zal niet van start gaan in de komende etappe.

De 28-jarige De Kleijn (Human Powered Health) wist de ravage te ontwijken en kwam achter Welsford als tweede over de streep, voor de Fransman Jason Tesson (St Michel-Auber93).

Dat bleek achteraf dus goed voor de dagzege en de eerste leiderstrui.

Eekhoff, terug van een hersenschudding die hem de voorjaarsklassiekers kostte, schoof op naar plek drie.

Vierdaagse duurt zes dagen

De Vierdaagse van Duinkerke, die al enkele jaren zes dagen duurt, werd de laatste twee jaren niet georganiseerd vanwege de coronamaatregelen. Zodoende is Mike Teunissen nog altijd de laatste winnaar.

In 2019 loodste hij ploeggenoot Dylan Groenewegen naar drie ritzeges en won hij zelf de laatste twee ritten en het eindklassement. Deze editie staan beiden overigens niet aan de start. Zowel Jumbo-Visma als BikeExchange heeft zich niet ingeschreven voor de Noord-Franse rittenkoers.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl