Joe Biden met Trevor Noah
NOS Nieuws

Biden steekt draak met zichzelf en Trump bij Correspondents' Dinner

In Washington is na twee jaar afwezigheid weer het White House Correspondents' Dinner gehouden, het evenement waarbij vertegenwoordigers van politiek en pers elkaar op de hak nemen. Voor het eerst sinds 2016 was ook de Amerikaanse president er weer bij: Joe Bidens voorganger Donald Trump sloeg uitnodigingen voor de gala-avond steevast af.

In zijn speech maakte Biden daarover meteen een grap. "Dit is de eerste keer in zes jaar dat een president bij dit evenement is", zei hij. "We hadden die vreselijke plaag, gevolgd door twee jaar corona."

Bekijk hier dat fragment:

Biden: 'We hadden een vreselijke plaag, gevolgd door twee jaar corona'

Biden dreef ook de spot met zichzelf. Met oog op zijn lage populariteitscijfers zei hij tegen de aanwezige journalisten: "Geweldig om hier vanavond te zijn met de enige groep Amerikanen die nog minder populair is dan ik."

Lof voor oorlogsverslaggevers

Verder had Biden het gemunt op de Republikeinen en op Democratische dissidenten, die in het eerste jaar van Bidens presidentschap voor de nodige tegenslag hebben gezorgd. "Ik had bij mijn aantreden al gerekend op ferme oppositie - ik had alleen graag gehad dat het van de Republikeinen zou komen."

De president nam later een serieuze toon aan. Hij zei dat Amerika moeilijke jaren achter de rug heeft en noemde de vrije pers belangrijker dan ooit, in een tijd dat desinformatie vaak vrij spel heeft. Ook sprak hij zijn lof uit voor oorlogsverslaggevers.

Na Biden sprak Trevor Noah, de presentator van The Daily Show. "Ik was een beetje verbaasd dat ík hiervoor werd gevraagd", begon hij zijn toespraak. "Maar toen kreeg ik te horen dat jij je hoogste waarderingscijfers scoort als je naast een biraciale Afrikaanse man staat."

Noah deed daarop kort oud-president Obama na. "Ik ben hem niet echt, hoor", verzekerde hij Biden met een glimlach. "Ik doe alleen het stemmetje."

De persvereniging van het Witte Huis organiseert het Correspondents' Dinner al ruim honderd jaar. Calvin Coolidge was in 1924 de eerste president die erbij was. Ook daarover maakte Biden, die dit jaar 80 wordt en al zijn hele leven in Washington werkt, een grap: "Toen was ik net in de Senaat gekozen. Ik heb hem toen nog gezegd: 'Cal, wees lekker jezelf'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl