Trabzonspor viert de landstitel
NOS Voetbal

Denswil kan zich opmaken voor stevig feestje: Trabzonspor na 38 jaar weer kampioen

Trabzonspor is voor het eerst in 38 jaar weer kampioen van Turkije geworden. De ploeg uit Trabzon in het noordoosten van Turkije had thuis genoeg aan een 2-2 gelijkspel tegen Antalyaspor om de zevende titel veilig te stellen.

Met nog drie duels te gaan is de voorsprong op naaste achtervolger Fenerbahçe negen punten. Omdat onderlinge resultaten in Turkije beslissend zijn, kan de titel Trabzonspor niet meer ontgaan.

Denswil in de basis

Stefano Denswil, vorig jaar als huurling ook al kampioen van België met Club Brugge, begon zoals gebruikelijk in de basis bij Trabzonspor. Hij zag zijn ploeg via de Deen Andreas Cornelius al na drie minuten op voorsprong komen.

De Senegalees Alassane Ndao maakte na rust gelijk en bovendien kreeg Antalyaspor een strafschop, die gemist werd door Angolees international Fredy.

Toen rechtsback Torukhan Toköz voor 2-1 zorgde, was het feest op de tribunes. De gelijkmaker van de Amerikaanse Haji Wright tien minuten voor tijd maakte voor het nakende titelfeest niet uit.

Stefano Denswil in het shirt van Trabzonspor

Trabzonspor kende een bloeiperiode van 1975 tot 1984, waarin het liefst zes keer landskampioen werd. Daarna werd het stiller aan de boorden van de Zwarte Zee, al eindigde de club in 2020 nog als tweede in de competitie en werd Trabzonspor winnaar van de beker.

Met routiniers Marek Hamsik, Gervinho en spits Djaniny begon de ploeg van voormalig Turks bondscoach Abdullah Avci het seizoen met een 5-1 zege op Hatayspor, Daardoor stond Trabzonspor al na een speeldag aan de leiding, een positie die de club het hele seizoen niet meer prijsgaf.

Groenendijk was erbij

Denswil (gehuurd van Bologna) was overigens niet de enige Nederlander die het kampioensfeest meemaakte. Bij tegenstander Antalyaspor zat Fons Groenendijk namelijk op de bank. De ervaren coach is assistent van Nuri Sahin (oud-Feyenoord en Borussia Dortmund), die in de loop van het seizoen aantrad als speler-trainer.

Inmiddels is Sahin gestopt als speler, maar omdat de Turkse technicus zijn trainersdiploma's nog niet heeft staat de naam Groenendijk op het wedstrijdformulier van de kampioenswedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl