NOS Nieuws

Hertog van York, prins Andrew, is niet langer ereburger van York

De gemeenteraad van de Engelse stad York heeft unaniem besloten om de Britse prins Andrew zijn ereburgerschap af te nemen. Aanleiding zijn de beschuldigingen van seksueel misbruik aan het adres van de tweede zoon van koningin Elizabeth. De 62-jarige Andrew, die zich ook hertog van York mag noemen, droeg de eretitel Freedom to the City of York sinds 1987.

"Het ereburgerschap van onze grote stad wordt verleend aan mensen die het allerbeste van York vertegenwoordigen", zegt een gemeenteraadslid van de stad. "Het is ongepast voor prins Andrew om enige band met onze stad te behouden."

Misbruikzaak

De Britse prins was verwikkeld in een misbruikzaak waarbij ook de inmiddels overleden zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein betrokken was. Andrew was goed bevriend met hem en diens zakenpartner Ghislaine Maxwell.

Volgens de Amerikaanse Virginia Giuffre heeft de prins haar in 2001, toen ze 17 jaar oud was, drie keer seksueel misbruikt. De ontmoetingen zouden zijn geregeld door Maxwell. De prins heeft de beschuldigingen steeds tegengesproken.

In de rechtszaak die Giuffre tegen Andrew aanspande, kwam het dit jaar tot een schikking. De prins bekende geen schuld, maar liet in een verklaring wel weten te "accepteren" dat de Amerikaanse had geleden. "Zowel als slachtoffer van misbruik als van de publieke aanvallen op haar."

Titels kwijt

Vanwege de zaak moest Andrew in januari al een deel van zijn titels inleveren. Zo mag hij zich geen koninklijke hoogheid meer noemen en is hij ook zijn militaire titels kwijt. Wel is de prins nog steeds hertog van York.

Volgens de BBC roepen Yorkse raadsleden hem op om ook van die titel afstand te doen. Als hij dat zelf niet doet, moeten de regering en de koninklijke familie actie ondernemen, zei een van hen na afloop van de stemming in de raad.

De Britse omroep heeft zowel prins Andrew als Buckingham Palace om een reactie gevraagd, maar beide partijen wilden geen commentaar geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl