NOS Nieuws

Wekdienst 24/4: Frankrijk kiest nieuwe president • Opnieuw drukte verwacht op Schiphol

Goedemorgen! In Frankrijk zijn de stembureaus open voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen en Schiphol waarschuwt opnieuw voor drukte op de luchthaven.

Eerst het weer: Vandaag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, de meeste ruimte voor de zon vinden we in het westen en noordwesten van het land. In het zuidoosten kan een bui vallen. Het wordt maximaal 15 tot 18 graden. De komende dagen wordt het voor het gevoel wat frisser met soms een bui.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In Frankrijk zijn de stembureaus open voor de tweede en beslissende ronde van de presidentsverkiezingen. Het gaat tussen de radicaal-rechtse Marine Le Pen en de huidige president Macron, die in de peilingen aan kop gaat. De eerste uitslagen worden vanavond rond 20.00 uur verwacht.
  • De Oekraïense president Zelensky heeft vandaag een ontmoeting met twee Amerikaanse ministers. Minister Blinken van Buitenlandse Zaken en minister Austin van Defensie komen volgens Zelensky naar Kiev. Het Witte Huis heeft het bezoek nog niet bevestigd.
  • Voor het eerst sinds Nilüfer Gündoğan uit Volt werd gezet, is er weer een congres van die partij. In Den Bosch kunnen leden hun mening geven over hoe de partijtop die zaak heeft aangepakt.
  • Schiphol waarschuwt opnieuw voor drukte op de luchthaven. Gisteren werd het vliegverkeer flink ontregeld door een wilde staking van KLM-bagagepersoneel.

Wat heb je gemist?

De Russische president Poetin heeft afgelopen nacht een paasdienst bijgewoond in Moskou. Daarbij overhandigde hij de leider van de Russisch-orthodoxe kerk, patriarch Kirill, een versierd paasei, zo meldt het Russische persbureau Tass. Kirill heeft de Russische invasie in Oekraïne steevast verdedigd sinds de oorlog twee maanden geleden begon, en geldt als een bondgenoot van Poetin.

Poetin is sinds de inval in Oekraïne maar weinig in het openbaar gezien. Na Kirills uitspraak "Christus is opgestaan" reageerde Poetin net als andere aanwezigen met de woorden "Hij is waarlijk opgestaan", maar verder deed de president er het zwijgen toe.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Steeds meer mensen komen door de stijgende prijzen moeilijk rond. Dat merkte ook deze wijkagent in Zoetermeer, die een 80-jarige man aanhield voor winkeldiefstal:

Fijne zondag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl