NOS NieuwsAangepast

Bergbeklimmer Ronald Naar omgekomen

Bergbeklimmer Ronald Naar is tijdens een klim in Tibet om het leven gekomen. Dat heeft zijn vrouw bekendgemaakt. Ronald Naar werd op 22 mei bij de afdaling van de Cho Oyu onwel en overleed later op zo'n 8000 meter hoogte.

Ronald Naar beklom sinds de jaren 70 de hoogste bergen ter wereld, waaronder de Mount Everest en de K2. Later organiseerde hij ook excursies naar die bergtoppen en skitochten over de ijskappen bij de Noordpool. Ook skiede hij als eerste Nederlander naar de geografische zuidpool.

Hij was de eerste Nederlander die De Zeven Toppen beklom: de zeven hoogste bergen van elk continent.

Schrijver

De laatste jaren organiseerde hij vooral kleinere expedities naar berggebieden die om politieke of geografische redenen moeilijk te bereiken zijn. Zo beklom hij in 2006 onder meer een berg in Irak.

Naar schreef een groot aantal boeken over klimmen en andere extreme uitdagingen. In 1996 kreeg hij een koninklijke onderscheiding voor zijn betekenis voor de bergsport.

Ronald Naar is 56 jaar geworden.

Onethisch gedrag

Naar kreeg het verschillende keren aan de stok met collega bergklimmers. De Britse bergbeklimmer Joe Simpson beschuldigde Naar van onethisch gedrag. Hij zou een stervende Indiër aan zijn lot hebben overgelaten. Ronald Naar schreef naar aanleiding van deze beschuldigingen het boek 'Leven en dood op de Mount Everest' waarin hij zijn handelen verdedigt.

Ook voerde Ronald Naar een jarenlange strijd om de erkenning dat hij de eerste Nederlander was die de top van de 8124 meter hoge Nanga Parbat in Pakistan had bereikt. Naar beklom het laatste stuk naar de top alleen. Een lid van de expeditie beweerde 22 jaar na de klim dat Naar nooit zelf op de top had gestaan.

Fotorolletje

Inzet van de controverse werd een fotorolletje dat Naar op de top had gevonden en mee naar beneden had genomen. Het laatste stuk van de beklimming van de Nanga Parbat is destijds niet vastgelegd op beeld, volgens de klimmer was hij uitgeput en was het zo koud dat hij zijn vingers niet meer kon bewegen. Naar vond echter een fotorolletje dat moest zijn verloren door een eerdere expeditie.

Pas drie jaar na de beschuldiging werd de fotograaf van het filmpje bekend. Deze verklaarde dat hij het rolletje nergens anders kon zijn verloren dan op de top van de berg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl