1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Persbureau Marofer
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS NieuwsAangepast

Paaseieren, het strand of een festival: zo geniet Nederland van het paasweekend

Met volop zon en lenteachtige temperaturen is in het hele land de Eerste Paasdag gevierd. Vanwege het mooie weer trokken mensen eropuit, zoals naar de Keukenhof, het strand en naar dierentuinen.

Het was zoals vanouds druk op de weg richting de Keukenhof, dat beide Paasdagen is uitverkocht. Volgens de ANWB was er veel verkeer op de N208 tussen Haarlem en Sassenheim. Ook gisteren gingen al veel dagjesmensen naar de Bollenstreek, wat ook toen leidde tot drukte op de wegen.

Vanwege het zonnige weer gingen ook veel mensen naar het strand, onder meer in Scheveningen. De terrassen zaten er vol en op de boulevard was het druk, meldt Omroep West. De gemeente Den Haag riep mensen aan het begin van de middag op om niet meer met de auto naar de badplaats te komen, omdat alle parkeerplaatsen vol waren.

Ook natuurgebieden werden goed bezocht, al heerste daar nergens extreme drukte. "Het is mooi weer en mensen gaan eropuit", zei een woordvoerder van Staatsbosbeheer in de middag. "Het is op veel plekken gezellig druk."

Paasontbijt voor stokstaartjes

Ook in de dierentuinen is Pasen gevierd. Zo heeft Ouwehands Dierenpark in Rhenen de stokstaartjes, zebramangoesten en berberapen getrakteerd op een paasontbijtje, schrijft RTV Utrecht.

De mangoesten en stokstaartjes kregen geverfde rauwe eieren voorgeschoteld. In het wild stelen deze dieren volgens Ouwehands ook weleens een vogelnest leeg. De berberapen kregen nepeieren, die waren gevuld met meelwormen en granen. Door de eieren het water in te rollen vullen die zich met water. Zodra de snacks naar buiten drijven, hoeven de apen ze alleen nog uit de sloot te vissen.

In de dierentuin krijgen dieren vaker voorwerpen of voedsel in hun verblijf dat de dagelijkse routine moet doorbreken. De verf die voor de gekleurde eieren is gebruikt is gemaakt van natuurlijke materialen en veilig voor de dieren, aldus het dierenpark.

  • Ouwehands Dierenpark
    Stokstaartjes met paaseieren
  • Ouwehands Dierenpark
    Zebramangoesten met paaseieren in Ouwehands Dierenpark
  • Ouwehands Dierenpark
    Een berberaap met een paasei

In het centrum van Goes kwamen vanochtend zo'n 150 mensen samen om te zingen en bidden. Ze hielden een zogenoemde paaspraise, meldt Omroep Zeeland. De deelnemers stonden in een grote kring rondom een houten kruis, deels met hun handen in de lucht, te zingen.

De samenkomst was niet vanuit één kerk georganiseerd. "We zingen hier vanochtend met voorbijgangers, stadsgenoten en allerlei verschillende christenen met één stem", vertelde predikant Joshi van Veen van de Rafaël Gemeente in Goes aan de regionale omroep.

Omroep Zeeland
Er waren zo'n 150 mensen bij de paaspraise in Goes aanwezig

Tienduizenden mensen zijn verder te vinden op Paaspop in Schijndel. Met dit festival werd vrijdag traditiegetrouw het festivalseizoen afgetrapt. Het is het eerste grote muziekevenement dat zonder coronamaatregelen weer kan plaatsvinden. Dit weekend is ook het dancefestival Awakenings. Dat bestaat 25 jaar en wordt daarom twee keer gehouden: dit weekend in Spaarnwoude en in juli in Hilvarenbeek.

En in het oosten van het land zijn vanavond de traditionele paasvuren aangestoken:

Van Oldeholtpade tot Fluitenberg: grote paasvuren ontstoken

Jaarlijks zijn in Nederland enkele honderden paasvuren, maar dat is de afgelopen twee jaar vanwege corona niet gebeurd. Ook in 2019 konden veel vreugdevuren al niet doorgaan, toen vanwege het risico op natuurbranden door droogte.

Advertentie via Ster.nl