The Sullivans maakt slagzij
NOS Nieuws

WO II-museumschip VS zinkt kort voor reparatie

Een museumschip uit de Tweede Wereldoorlog dat afgemeerd lag bij de Amerikaanse stad Buffalo is vlak voordat een renovatie zou beginnen deels gezonken. Woensdagavond begon het water de romp binnen te lopen en maakte het schip slagzij.

De USS The Sullivans is onderdeel van een museumpark waar ook een onderzeeër en een kruiser zijn te bezoeken. Het was al bekend dat de romp enkele zwakken plekken vertoonde: daarom zou volgende week een renovatie starten. "Ons geluk was net iets te vroeg op", verzuchtte de voorzitter van het militaire park.

Angst dat het schip helemaal zal zinken is er niet, omdat het water dicht bij de oever niet diep is. Wel moeten pompen 50.000 liter water per minuut wegpompen.

Nadat bij een inspectie enkele jaren geleden was vastgesteld dat renovaties nodig waren, was een miljoen euro opgehaald om de werkzaamheden te bekostigen. Duikers waren vorig jaar al begonnen met het werk, maar moesten stoppen toen het in oktober te koud werd: de hars zou bij lage temperaturen niet goed hechten aan het staal. Maandag zou het werk worden hervat.

De gouverneur van de staat New York heeft hulp toegezegd om het schip te bergen. Ze noemt het een symbool van doorzettingsvermogen en een eerbetoon aan alle 400.000 Amerikanen die in de Tweede Wereldoorlog sneuvelden.

De USS The Sullivans werd 79 jaar geleden te water gelaten. Het schip is vernoemd naar vijf broers die allen omkwamen toen het schip waarop ze voeren werd geraakt door een Japanse torpedo. Het was het zwaarste verlies van een Amerikaans gezin in de hele oorlog.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl