Weerplaza
NOS Nieuws

Wekdienst 14/4: Gaat de ECB iets tegen inflatie doen? • The Passion in Doetinchem

Goedemorgen! De de Europese Centrale Bank vergadert vandaag: gaat de ECB iets doen aan het rentebeleid? En in Doetinchem vindt de jaarlijkse uitvoering van The Passion plaats.

De dag begint op veel plaatsen met zon. Vanmiddag komen stapelwolken tot ontwikkeling en in het oosten en zuidoosten van het land is een bui mogelijk. Elders blijft het droog. Er waait een matige noordwestenwind en het wordt 15 tot 19 graden.

Weerplaza

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Europese Centrale Bank vergadert over zijn monetaire beleid. Uiteraard wordt er gesproken over de torenhoge inflatie. De vraag die er ook is: gaat de bank na jaren de rente verhogen om de inflatie af te remmen, of juist niet?
  • In de gemeenteraad van Den Haag gaat het vandaag over de coalitie-impasse. Andere partijen in de raad willen niet samenwerken met de winnaar van de verkiezingen, Hart voor Den Haag van Richard de Mos. En daardoor is er geen coalitie te vormen, zeggen de informateurs. De kwestie wordt vandaag besproken.
  • De twaalfde editie van The Passion vindt plaats in Doetinchem en is live te zien op tv. Bij de muzikale vertelling van het paasverhaal met onder anderen Noortje Herlaar en Soy Kroon is geen publiek. Dat was ondanks de coronaversoepelingen weer niet haalbaar.
  • En Nederlandse clubs voetballen in de Conference League. PSV neemt het om 18.45 uur thuis op tegen Leicester City. Feyenoord speelt op 21.00 uur tegen Slavia Praag.

Wat heb je gemist?

Een op de drie aanvragen voor gezinshereniging wordt momenteel buiten de wettelijke termijn van zes maanden afgehandeld. Dat laat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) weten op vragen van de NOS.

Volgens de organisatie zijn er meerdere oorzaken voor de vertraging. Zo kwamen er de afgelopen maanden meer aanvragen binnen dan verwacht. Ook ontstond er door de coronamaatregelen een wachtrij. Het lukte mensen in die periode nauwelijks om het benodigde inreisvisum op te halen bij een Nederlandse ambassade. Nu de maatregelen grotendeels zijn opgeheven, worden alsnog veel aanvragen ingediend.

Het is niet voor het eerst dat er grote vertragingen zijn bij de IND. Enkele jaren geleden was dat ook al het geval.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

De stad Mosul in Irak is bevrijd van IS. Jarenlang leefden de inwoners van deze miljoenenstad onder het schrikbewind van de moslimextremisten. Correspondent Daisy Mohr bezocht de schouwburg van Mosul en ontmoette daar een muzikant die niets liever wil dan weer concerten organiseren, nu de stad is bevrijd van IS:

Bezoek aan bevrijd Mosul: 'IS vernielde de piano en gitaren, alles wat bij muziek hoorde'

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl