Nao Kodaira ANP

Nao Kodaira heeft het einde van haar schaatscarrière aangekondigd. In oktober zal de 35-jarige Japanse in haar 'eigen' Nagano afscheid nemen in haar laatste wedstrijd.

Kodaira maakte het nieuws bekend op een persconferentie in Japan. "Ik ben zenuwachtig over wat ik ga zeggen, maar ik zal de laatste wedstrijd van mijn carrière rijden op het nationaal kampioenschap in oktober", vertelde ze.

Olympisch kampioene

De sprintster beleefde het hoogtepunt van haar carrière in 2018, toen ze in Pyeongchang naar olympisch goud reed op de 500 meter. Daarmee werd ze de eerste Japanse schaatsster die olympisch kampioene werd.

Kodaira heeft ook twee zilveren olympische medailles op haar erelijst: een op de 1.000 meter in Pyeongchang en de ander met het Japanse team op de ploegenachtervolging in 2010.

2018: Kodaira wint olympisch goud en krijgt belletje van Timmer Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Winterspelen in Peking in februari liepen uit op een teleurstelling voor de routinier. Ze eindigde als zeventiende op de 500 meter en werd tiende op de 1.000 meter.

"Dit voelt als het juiste moment om te stoppen", zegt Kodaira. "Ik heb erover nagedacht hoe lang het leven is, en ik wil niet dat mijn leven alleen om schaatsen draait. Omdat ik er fysiek nog toe in staat ben, wil ik nog graag één keer een wedstrijd schaatsen in mijn geboorteregio", aldus de wereldkampioene sprint van 2017.

Kodaira reed jarenlang voor Team Continu, de ploeg van Marianne Timmer en Gianni Romme en leerde goed Nederlands spreken.

Leegloop in Japan

Het afscheid van Kodaira is niet het enige recente verlies voor het Japanse schaatsen. Eerder deze maand maakte de 29-jarige Nana Takagi bekend dat ze stopt. Ze is de oudere zus van de succesvollere Miho Takagi, die wel actief blijft.

En de Nederlandse bondscoach Johan de Wit besloot in maart na zeven jaar te vertrekken bij het Aziatische land.

STER reclame