AFP
NOS Nieuws

Fransen kiezen president, Macron en Le Pen grote favorieten

De Fransen mogen vandaag stemmen voor de presidentsverkiezingen. In de eerste ronde kan er worden gekozen uit twaalf kandidaten, onder wie de huidige president Macron. De twee kandidaten die vandaag de meeste stemmen behalen, gaan door naar de volgende ronde op 24 april.

President Emmanuel Macron (centrum) gaat voorop in de peilingen, gevolgd door Marine Le Pen (rechts-radicaal). Zij schoot de laatste weken omhoog in de peilingen, terwijl Macron juist terrein verloor.

Macron en Le Pen brachten vanmorgen hun stem uit:

Macron en Le Pen brengen stem uit bij Franse presidentsverkiezingen

Bij de vorige Franse presidentsverkiezingen, vijf jaar geleden, kwamen Macron en Le Pen ook als beste uit de bus in de eerste ronde. Vijf jaar geleden kreeg Macron in de tweede ronde 66 procent van de stemmen en Le Pen 34 procent. Afgaande op de peilingen zou het dit keer een stuk spannender worden.

Economie

Deze verkiezingen worden overschaduwd door de oorlog. De economie lijkt het belangrijkste thema. Het ging de afgelopen jaren relatief goed met Frankrijk, maar eind vorig jaar werden de eerste tekenen zichtbaar van een oplopende inflatie. Onder meer door de gestegen energieprijzen.

Kandidaat Le Pen heeft van de koopkracht haar centrale campagnethema gemaakt. Ze doet een aantal beloften. Zo wil ze de salarissen van de laagste inkomensgroepen met 10 procent verhogen en de belasting op benzine en elektriciteit flink verlagen. Om dat te kunnen financieren wil Le Pen onder meer flink bezuinigen op migratiebeleid en migratievoorzieningen.

De eerste prognoses worden om 20.00 uur verwacht.

Frankrijk naar de stembus, zo machtig is het land

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl